Dezvăluiri explozive făcute în această seară de jurnalistul Dragoş Boţa la emisiunea PRESSALERT LIVE – proiectul de zece milioane de euro, din fonduri europene, de izolare termică a blocurilor din Timişoara este în pericol de a fi finalizat din cauza unor nereguli comise de oamenii administraţiei Robu. După rezilierea contractului cu firma Proiect C&A SRL, cea care a realizat proiectele pentru anveloparea blocurilor, în urma scandalului cu SMS-urile prin care Nicolae Robu îl şantaja pe reprezentantul firmei, municipalitatea a făcut o licitaţie prin care a fost contractată o altă firmă care ar fi trebuit să se ocupe de lucrurile care prin lege trebuie îndeplinite de proiectantul lucrării – aprobarea fazelor determinante şi semnarea dispoziţiilor de şantier, printre altele. În plus, proiectele de anvelopare au fost verificate iniţial de o persoană care nu era autorizată să facă lucrurl acesta, iar în baza acestor aprobări primăria a emis autorizaţii de construcţii. Mai exact, toate proiectele au fost verificate iniţial de un specialist în instalaţii şi nu de unul în construcţii, aşa cum era legal. În urma unei dispoziţii a Inspectoratului de Stat în Construcţii, Primăria Timişoara a numit un nou expert care să verifice proiectele.
Nicolae Robu a susţinut cu nonşalanţă că a încercat să-l convingă pe Palade să uite trecutul şi să-l determine să semneze acum toate documentele pentru binele Timişoarei. Primarul a încercat să mascheze abuzurile comise de cei din primărie, invocând că legea este interpretabilă, deşi este foarte clară. „Din păcate, anumite blocaje sunt. Legea 10 privind calitatea în construcţii stabileşte cică, eu nu sunt jurist, că dispoziţiile de şantier şi fazele determinate trebuie să aibă semnătura proiectantului. Dacă proiectantul dispare, atunci trebuie să vină altul. ….Specialiştii din primărie au considerat că poate fi contactat un alt proiectant dacă relaţia cu fostul s-a rupt. Eu nu vreau să se rupă, vreau să ducem lucrurile mai departe, fac concesii, l-am chemat la mine pe domnul Palade, să ducem lucrurile la capăt. Nu numai pentru impactul electoral. Eu nu sunt ipocrit. Nu spun că a reabilita blocuri unde locuiesc 15.000 de familii nu are şi impact electoral, dar nu e numai asta. De la Inspectoratul de Stat în construcţii nu există o clarificare.
Eu vreau ca domnul Palade să se achite de toate dispoziţiile din Legea 10, să se achite de sarcini să semneze toate fazele importante şi dacă i se cuvine retribuţie, nu am nicio probemă să fie plătit. Eu nu am nimic cu el, la mine nu există ranchiună. Nu ştiu care e cadrul legal ca să-l plătim (…) I-am cerut să treacă peste toate conflictele, să se gândească la interesul Timişoarei, pentru timişoreni, să treacă peste toate conflictele. Atât nu pentru altcineva, să lăsam justiţia să își spună cuvântul până la capăt. Instanţa în primă fază a spus că noi îi datorăm acea sumă. Sunt două lucruri, diferite litigiul pe sumă. Instanţa îşi face treaba. I-am cerut să semneze ce este în sarcina proiectantului conform legii, în interpretarea că legea se referă la proiectantul iniţial. Nu ilegalităţi. (…)Cel care a verificat proiectul era specialist în instalaţii. A fost o etapă depăşită. Da, a fost o etapă în care, din păcate, nu ştiu cum s-a întâmplat a fost luat un verificator un profesor univesitar, Retezan, specialist în instalaţii şi când s-a făcut sesizarea corectă de către ISC că specializarea nu este pe construcţii, ci pe instalaţii în construcţii, s-a recurs la un alt specialist Valeriu Stoian”, a declarat Robu.
Primarul Timişoarei nu a putu să explice cum a fost posibil ca instituţia pe care o conduce să ia de bune datele oferite de o firmă care la momentul aprobării hotărârilor de consiliu local nu avea un contract semnat cu municipalitatea, acest lucru întâmplându-se o lună mai târziu. „Nu ştiu ce s-a întâmplat nu sunt deloc în temă şi nu m-am implicat în acest subiect. Am început să mă implic unde nu au mers lucrurile. Aici când am văzut că sunt blocaje vreau să duc lucrurile la bun –sfârşit. Vă spun, dar nu la acest caz, ci în general. Există şi servicii pro bono. El a acceptat să lucreze pe 15.000 de euro. Legea nu are text care să diferenţieze. Suntem în zona interpretabilităţii lucrurilor”. Iniţial Robu a susţinut că „ru nu ştiu ce a fost în mintea acestui tânăr atunci când a acceptat să facă pe 15.000 de euro proiectele pentru un număr mare de blocuri şi la sfârşit el a venit să spună că vrea să primească diferenţa”.
Nicolae Robu a a admis că este posibil ca din cauza problemelor apărute este posibil să se piardă finanţarea europeană pentru reabilitarea blocurilor, dar că speră ca lucrul acesta să nu se întâmple. Una dintre variantele luate în calcul este ca lucrările să rămână în stadiul actual, o eventuală decizie de finanţare exclusiv din bugetul local trebuind să fie luată de către consilieri. Primarul a admis că o asemenea variantă ar fi un eşec al administraţiei sale „că nu le poţi spune oamenilor că negrul e alb”.