Dublă lansare de carte la Lugoj. Despre ce este vorba și când...

Dublă lansare de carte la Lugoj. Despre ce este vorba și când are loc evenimentul

0
DISTRIBUIȚI

carti

Galeria Pro Arte din Lugoj va găzdui două lansări de carte. Jurnalista Ramona Băluțescu își prezintă cartea de reportaje, alături de volum semnat de episcopul greco-catolic Alexandru Mesian, evenimentul urmând să aibă loc marți, 22 septembrie, de la ora 14.30.

Primul volum prezentat este „Greco-catolicii Eparhiei de Lugoj – comunicare și cuminecare” (Editura Emma – Cluj Napoca) – o serie de reportaje publicate de-a lungul ultimilor ani. Al doilea volum, „160 de ani de la întemeierea Eparhiei de Lugoj – Funeraliile episcopului Ioan Bălan (1880 – 1959) – 2013” (Editura Surorilor Lauretane) a fost scris de episcopul greco-catolic Alexandru Mesian.

„Am căutat să aduc o contribuție la capitolul mărturiilor jurnalistice legate de istoria contemporană. Eparhia Greco Catolică de Lugoj mi-a oferit multe prilejuri pentru fotografii și articole, cele mai multe dintre articolele care o vizau fiind strânse în acest volum.


Am scris despre drepturile greco-catolicilor, despre problemele lor, despre ecumenism (iar aici nu puteau lipsi materiale în care era vorba despre Înalt Prea Sfinția Sa Nicolae Corneanu acolo unde erau vizați și greco-catolicii sau unde unii dintre ei îmi ofereau răspunsuri la întrebările pe care le aveam), despre aniversări și comemorări, despre lansări de carte, expoziții, sfințiri de biserică, incidente, comunități. Spus mai simplu, am oferit povestea. Nu în sensul unui presupus neadevăr sau inventare – poveste – ci ca și curgere a firului narativ, a trecutului ce devine prezent, în sensul  îmbinării dintre oamenii, lucrurile și ideile de acum. Îmi place să cred că poveștile de dincolo de fiecare om, lucru sau idee contează”, scrie autoarea în cuvântul înainte al volumului. Cei care vor prezenta acest volum sunt PS Alexandru Mesian, episcopul greco-catolic al Lugojului, canonicul Simion Mesaroș din Baia Mare și conf. dr. Claudiu Mesaroș, prodecan al Facultății de Științe Politice, Filosofie și Științe ale Comunicării de la Universitatea de Vest Timișoara.

Volumul al doilea, scris de PS Alexandru Mesian, este unul dintre acele volume care justifică și legitimează o entitate. „160 de ani de existență sunt un frumos prilej de trecere în revistă pentru evenimentele unei istorii zbuciumate dar care a contribuit, cu partea sa, în alcătuirea Istoriei mari, a românilor, care nu se poate imagina, precum o demonstrează și volumul episcopului Mesian, fără greco-catolicii din Banat”, arată reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice. Volumul va fi prezentat de către jurnalista Ramona Băluțescu. Dubla lansare de carte are loc în contextul în care, în aceeași perioadă, la Lugoj, se desfășoară Conferința Episcopilor Catolici din România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.