EXCLUSIV Legendarul muzician Ilie Stepan acuză autorităţile locale de „batjocură“: „Și muzica...

EXCLUSIV Legendarul muzician Ilie Stepan acuză autorităţile locale de „batjocură“: „Și muzica face parte din bogăţia unei localităţi, nu numai echipa de fotbal”

1
DISTRIBUIȚI

iliestepan2Muzicianul timişorean Ilie Stepan, o figură legendară a rock-ului românesc, a cărui nume se leagă de activitatea Pro Musica, de crearea celui mai frumos imn al Revoluţiei din 1989 şi de activitatea sa din grupul Stepan Project, este profund nemulţumit de atitudinea autorităţilor locale visavis de artiştii oraşului Timişoara, considerând că aceasta este „o batjocură“.

Formaţia Pro Musica a susţinut în luna mai a cestui an un concert inedit la Penitenciarul Popa Şapcă, care s-a vrut a fi inclus în şirul de manifestări muzicale care să completeze în mod necesar calendarul acţiunilor culturale integrate în dosarul de intenţie privind candidatura oraşului nostru la titlul de Capitală Culturală Europeană pentru anul 2021.

„Proiectul nostru, care a fost depus spre validare, nu a fost nici măcar votat. Nu am primit niciun răspuns, nici da, nici nu. E o atitudine pe care nu o înţeleg. Asemenea batjocură nu se poate. Dacă cu noi îşi permit să facă asta, îmi dau seama cum se comportă cu muzicienii tineri. Muzica face parte din bogăţia majoră a unei localităţi, nu numai echipa de fotbal. Evident că nimeni nu e obligat să îţi dea bani, dar este obligatoriu să dea un răspuns la ceea ce tu soliciţi. Nu o să-mi fie frică să spun lucrurile astea atâta timp cât pot să vorbesc liber. Noi am vrut să oferim acest concert de la Penitenciar ca şi un element în dosarul de candidatură a Timişoarei pentru titlul de Capitală Culturală. Nu a interesat pe nimeni. Îmi dau seama odată în plus că scrisoarea deschisă pe care a publicat-o Jozef Kappl, apropos de dezinteresul Primăriei visavis de opera rock simfonică realizată de el nu a fost deloc exagerată. Jozef Kappl e un pilon important al muzicii timişorene. Şi nouă ni s-a spus, de către cele mai în măsură voci ale autorităţilor locale, că Timişoara e mândră să susţină muzica noastră. Au fost promisiuni. De aici până la neglijenţa asta a autorităţilor este o distanţă mare, care merită spusă. O să fac şi eu câteva lucruri în acest sens, căci autorităţile nu-şi pot bate joc de noi chiar aşa”, ne-a declarat Ilie Stepan.

iliestepan1
Proiect cu trei chitarişti acustici şi alte planuri de viitor

Concertul susţinut de Pro Musica în curtea Penitenciarului din Timişoara va apărea şi pe DVD, iar printre surprizele pe care Ilie Stepan le pregăteşte pentru viitorul apropiat se numără şi un proiect inedit, care va cuprinde trei chitarişti acustici.


„Acum mixăm sunetul audio al concertului de la Penitenciar, iar Gelu Șfaiţer pregăteşte un film care va avea interviuri şi secvenţe din concert, care va apărea şi pe DVD. Pentru anul viitor pregătim şi editarea trilogiei «Sensul Vieţii» (care să cuprindă laolaltă albumele «Sensul vieţii», «Undeva in Europa» şi «Lumina») şi deasemenea pregătim un proiect inedit cu trei chitarişti acustici. E vorba de mine, Horea Crişovan şi un invitat surpriză, pe care îl veţi afla la momentul potrivit“, ne-a dezvăluit Ilie Stepan.

Legendarul muzician a fost invitat să participe în data de 1 octombrie la Bucureşti la evenimentul Legende, în cadrul căruia artişti şi prieteni îl celebrează pe liderul și fondatorul trupei Phoenix, Nicu Covaci. Printre cei invitaţi se numără şi Mircea Vintila, Adi Despot, Moni Bordeianu, Trooper, Mircea Florian, Andrei Cerbu, Cristi Hrubaru sau Doru „Rocker” Ionescu.

„Am primit invitaţia din partea lui Nicu Covaci şi voi merge alături de Dixie Krauser. Protocolul prevede ca cei invitaţi să aleagă piese din repertoriul Phoenix. O să cântam şi noi o piesă, pe care am cântat-o şi în decursul unui concert celebru susţinut la Teatrul din Timişoara în 1984. Am cântat atunci «Iarna», era o prelucrare după piesa Phoenix, dar se auzea clar că era vorba de aceaşi piesă. După concert, am fost chemat la Comitet, unde s-a analizat prestaţia. Phoenix erau interzişi pe vremea aceea şi am spus că a fost o piesă care semăna cu piesa lor. Îmi aduc aminte de acea întâmplare şi sunt bucuros că o vom cânta din nou. Bineînţeles, în altă orchestraţie“, a adăugat Ilie Stepan.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.