Festival al vinului, la o aruncătură de băț de Timișoara. Ce SURPRIZE...

Festival al vinului, la o aruncătură de băț de Timișoara. Ce SURPRIZE speciale au pregătit organizatorii

0
DISTRIBUIȚI

vrsacki vinogradi

În cea de-a doua jumătate a săptămânii viitoare, din 17 până în 20 septembrie, renumitele podgorii ale Vârșețului organizează unul dintre cele mai mari și mai populare evenimente ale începutului de toamnă din Serbia și Voivodina, “Zilele culesului de struguri”, care a ajuns la cea de-a 58-a ediție. Regiunea este deosebit de favorabilă cultivării viței-de-vie, aceasta fiind practicată încă din antichitate. Vinurile, foarte apreciate, l-au făcut pe paznicul tezaurului regelui maghiar Vladislav al II-lea să plătească, în 1494, zece galbeni pentru un vas cu vin de Vârșeț iar în secolul al XVII-lea, cunoscutul călător turc Evliya Çelebi remarca dealurile cu plantații de viță-de-vie care se întindeau în partea de răsărit a orășelului și strugurii de culoarea rubinului, deosebit de gustoși.

Și pentru această ediție, organizatorii au pregătit un bogat program cultural, cu muzică populară și ușoară, interpretată de soliști îndrăgiți din zonă. Joi după-amiază, începând cu ora 15,00, celor prezenți pe dealul Belvedere de la biserica Sfintei Cruci li se vor împărți, gratuit, 500 de cârnăciori care vor fi fripți la fața locului iar vinul va fi și el oferit de organizatori.


Seara, de la ora 20,00, pe scena din centrul orașului vor avea loc mai multe concerte cu formații cunoscute. Deschiderea oficială a sărbătorii va avea loc vineri seara și se va încheia cu un foc de artificii. În aceeași seară va avea loc un concert cu ansamblul național Kolo, cu soliști folk, iar hotelul “Serbia” va găzdui concursul “Miss Balul Strugurilor 2015”. Programul zilei de sâmbătă este dedicat în cursul dimineții copiilor iar seara, de la ora 19,00, va avea loc un moment mult așteptat, “Cavalerii Vinului”, o ceremonie prin care Vârșețul va fi admis în “RECEVIN – European network of wine cities”, o asociație europeană a orașelor vinului. Seara va fi încheiată cu concerte susținute de formații îndrăgite. Ultima zi a festivalului include în program “Cortegiul carnavalului vârșețean”, micile parașute cu struguri aruncate din avionul care va survola orașul și care participă la un concurs cu premii și mai multe concerte. Închiderea oficială a festivității va avea loc la ora 19,30 dar concertele vor continua până seara târziu și toate cramele vor fi deschise. În cadrul festivalului, vor fi organizate mai multe expoziții, de caricatură, fotografie și poezie, având ca temă strugurii și vinul.

Podgoriile Vârșețului sunt renumite pentru soiurile de vin alb – mai ales Riesling italian, Muscat Ottonel și Traminer – iar festivalul oferă amatorior prilejul de a cumpăra toate sortimentele de vin mai ieftin, la preț de producător, aceștia având la dispoziție mai multe standuri de comercializare. Prețul minim pentru un vin de calitate, îmbuteliat în sticle de 700 ml, este de trei euro.

Anul trecut, sărbătoarea s-a bucurat de participarea a aproximativ 20.000 de români din zona transfronatalieră. Cum capacitatea hotelieră a orașului nu acoperă solicitările, reprezentanții Organizației Turistice Vârșeț vor fi prezenți permanent în centrul orașului, pentru a pune la dispoziția solicitanților și alte variante de cazare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.