Francezii, dispuşi să-i ajute pe romii din Timiş să-şi deschidă o mică...

Francezii, dispuşi să-i ajute pe romii din Timiş să-şi deschidă o mică afacere, dacă doresc să se întoarcă în România. Ce acord a fost semnat astăzi

2
DISTRIBUIȚI

tigani franta 3 p

Autorităţile din judeţul Timiş, în parteneriat cu cele din Franţa, încearcă să găsească noi modalităţi prin care să-i determine pe romii din această ţară să se întoarcă acasă. Mai mult, francezii sunt dispuşi chiar să le plătească romilor o parte din salariu, să susţină şcolarizarea copiilor sau chiar să-i ajute să-şi deschidă o microîntreprindere, dacă vor să plece în România.

În acest sens, în urmă cu doi ani a fost semnat un acord prin intermediul căruia romii din Timiş din departamentul Rhone erau ajutaţi să vină în România, însă până acum niciun cetăţean de etnie romă nu a venit în ţară pe baza acestui acord. Astăzi, a fost semnat un nou acord între Oficiul Francez pentru Imigraţie şi Integrare, Instituţia Prefectului Timiş şi Consiliul Judeţean Timiş destinat implementării programului experimental franco-român de reinserţie a familiilor cetăţenilor români aparţinând minorităţii romilor. De data aceasta, sunt vizaţi romii din Timiş care locuiesc în toate departamentele din Franţa, nu doar în Rhone.

„Astăzi, acest acord s-a extins în aşa fel încât cetăţenii de etnie romă din Timiş identificaţi în toată Franţa pot fi reintegraţi în comunităţile din judeţul Timiş din care provin.


Această integrare înseamnă posibilitatea de a face cursuri de calificare şi recalificare, consultanţă pentru găsirea unui loc de muncă, tot ceea ce înseamnă găsirea unor modalităţi de dezvoltare a unui trai decent în comunităţile din care provin”, a explicat, astăzi, Eugen Dogariu, prefectul de Timiş.

Potrivit reprezentanţilor Oficiului Francez în România, romii vor fi motivaţi să se întoarcă în Timiş prin oferirea mai multor facilităţi. „Pentru a-i determina pe cetăţenii de etnie romă să se reintegreze în ţara lor putem ajuta în ceea ce priveşte instalarea lor, susţinând cheltuieli care ţin de şcolarizarea copiilor sau cheltuieli de locuinţă. Putem să acoperim o parte din salariul lor, să susţinem întreprinderile care doresc să-i angajeze şi putem să-i ajutăm să creeze un mic proiect, o microîntreprindere”, a explicat Hossein Mokry, directorul delegaţiei Oficiului Francez în România.

Potrivit acestuia, stereotipul care spune că romii sunt interesaţi doar de banii pe care-i primesc ca să se întoarcă în ţară şi apoi vin înapoi în Franţa nu este adevărat, dacă sunt ajutaţi cu adevărat să se reintegreze în România. „Avem garanţii că nu se vor mai întoarce. În 2011, în cadrul vechiului nostru program, am analizat 10% din cele 500 de proiecte dezvoltate în România. Doar 10 -11% din familiile de etnie romă s-au întors în Franţa, asta înseamnă că mai bine de 80% au rămas în România”, a mai precizat Hossein Mokry.

Foto: Arhivă

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.