Mitropolitul Banatului despre criza imigranților: „Nu putem fugi, aici sunt pământurile noastre,...

Mitropolitul Banatului despre criza imigranților: „Nu putem fugi, aici sunt pământurile noastre, morții noștri, nu putem părăsi țara în fața acestui val”. Ce spune despre construcția marii moschei de la București VIDEO

3
DISTRIBUIȚI

mitropolitul ioan selejan (5)

Aflat în premieră în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, Înaltpreasfinţia Sa Ioan Selejan, Arhiepiscopul Timişoarei şi Mitropolitul Banatului, a vorbit despre situația tensionată din apropierea granițelor României. Mesajul ierarhului care a petrecut câțiva ani din viață la Ierusalim a fost unul de deschidere față de refugiații aflați în suferință, indiferent de religia acestora.

„Am trăit mai mulți ani în Orientul Mijlociu, cunosc oamenii din această parte de lume. Am trăit între musulmani, mozaici, evrei și creștini. Am putea compara fenomenul acesta de migrație și refugiu cu un vulcan, care a mocnit ani de zile și acum lava deversează. Nu s-a controlat și nu s-au făcut prevenții să nu erupă, acum suntem într-o situație că lava vine peste noi. În fața acestui fenomen nu putem fugi, aici sunt pământurile noastre, morții noștri, nu putem părăsi țara în fața acestui val. Problema o văd în gestionarea acestei situații planetare. Afectează planeta. SUA vrea să deschidă porțile unui număr, inclusiv îndepărtata Australia… Ar trebui să ne punem în situația Turciei de azi, în tabere improvizate trăiesc aproape două milioane de refugiați. Iordania, țară mică, săracă, am văzut o singură linie ferată, trăiesc în condiții grave, delicate, acolo sunt peste 600.000 de emigranți, în Liban la fel, aceste țări nu sunt foarte bogate, nu pot gestiona doar ele această situație”, a declarat Ioan Selejan.

Mitropolitul Banatului a recunoscut că evenimentele din ultimele zile reprezintă „o provocare cu totul atipică. La Tirana au fost reprezentanți ai mai multor religii și oameni cu atribuții executive în guvernele unor țări. În tot ceea ce s-a dezbătut acolo nu a apărut pe linie religioasă din partea componentei creștine acest refuz. Ci un concept nou: globalizarea solidarității, nu numai a economiei, mărfurilor, forței de muncă. Și eu am spus că e nevoie și de o globalizare a iubirii, să trecem dincolo de ceea ce e legislație, să tratăm altfel semenii noștri, deși sunt de altă religie.


La München, de exemplu, sunt implicate bisericile germane, asociații, organizații, cu profund caracter creștin, îi așteaptă pe acești oameni. Și îi primesc bine”.

Mai mult, Mitropolitul Banatului a precizat că instituția pe care o conduce e dispusă să ajute autoritățile în caz de urgență. „Am cercetat cu domnul prefect centrul de primire de la Timișoara, la care se fac pregătiri. I-am spus și dumnealui, ca reprezentant al Guvernului, că nu vom sta pasivi și dacă vor fi cazuri, probleme, credincioșii noștri vor ajuta. Prin biserici, dacă e nevoie, strângem pentru ajutor alimentar, haine, acum e cald, dar vor veni vremurile grele. Eu cred, la fel când au fost inundații, alte nenorociri, preoții au lansat cuvântul în biserică, nu am intrat încă în alertă, suntem deocamdată, țara noastră, pe o linie secundară. Nu veți vedea oameni în Biserică cu poziții rasiste, anti-religioase, mesajul Bisericii Ortodoxe e unul de a ajuta, tolera pe cei în nevoie, omul în necaz”, a concluzionat IPS Ioan Selejan.

„Problema este a conviețuirii”

Mitropolitul Banatului nu s-a arătat îngrijorat de ridicarea unei mari moschei în Capitală. Dimpotrivă, ierarhul a arătat o poziție modernă și legată de acest caz. „În tradiția noastră istorică, în alte vremuri, domnitorii noștri negociau cu partea turcă, vă dăm atâta tribut, dar nu vă faceți moschei pe pământul nostru românesc creștinesc și să nu vă atingeți de credință. E un filon fundamental al spiritului uman. Fără credință ești o navă care plutește pe un ocean al marilor cunoașteri fără să ai o țintă. Lucrurile s-au schimbat. Văd că în partea Dobrogei sunt mai multe moschei. Din toată țara noastră, unde trăiesc mai multe etnii, Dobrogea a fost mai liniștită decât Transilvania sau Banatul… Banatul e mai liniștit din acest punct de vedere interenic și religios, la fel și Constanța”, a precizat ÎPS Ioan Selejan.

Mitropolitul a oferit și un exemplu local inedit de conviețuire între religii. „Avem Școala Antim Ivireanul, se știe că în Timișoara avem o comunitate, au participat și ei la evenimentul ecumenic de rugăciune din luna februarie, o familie de musulmani au adus un copil aici știind că se pune accent mai mult pe partea morală și fetița s-a acomodat foarte bine. Problema e a conviețuirii. Istoria va reține un Waterloo, Stalingrad, noi Călugărești, Mărășești, eu am spus că marile bătălii reținute sunt trecătoare, se refac rănile, dar marile bătălii se duc între spațiile culturale și spirituale. Nu se duc cu armele, ci cu ideile, cunoașterea. Va rezista cel cu forța spirituală cea mai puternică”, a explicat Mitropolitul Banatului.

3 COMENTARII

  1. O atitudine umană, complexă, cinstită și cuprinzătoare. Toate poveștile și legendele omenirii ating această problemă a întâlnirilor dintre civilizații și a împăcării lor din rațiuni …UMANE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.