Mitropolitul Ioan despre atragerea românilor la universitățile din străinătate: „Nu fac asta...

Mitropolitul Ioan despre atragerea românilor la universitățile din străinătate: „Nu fac asta dintr-un spirit de ajutorare, ci pentru că-şi doresc să aibă o elită studenţească, care generează o supraelită”

1
DISTRIBUIȚI

uvt deschidere

Universitatea de Vest din Timişoara şi-a deschis porţile, în această dimineaţă, pentru aproximativ 16.000 de studenţi. La festivitatea de deschidere a noului an academic a participat şi ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Primul care a luat cuvântul a fost însă, mitropolitul Banatului, Ioan Selejan, care şi-a arătat nemulţumirea asupra faptului că universităţile de prestigiu din străinătate „vin şi culeg cu ambele braţe elevii foarte buni de la noi şi le oferă facilităţi să studieze în Occident. Şi nu fac asta dintr-un spirit de ajutorare, ci pentru că-şi doresc să aibă o elită studenţească, care generează o supraelită. Universitatea de Vest din Timişoara găzduieşte 150 de studenţi înscrişi la Teologie, deci este o universitate creştină”.

În final, mitropolitul Banatului l-a provocat pe ministrul Educaţiei care, astăzi, primeşte titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Agronomie din Timişoara, să spună dacă ar trebui să aleagă între acest titlu şi calitatea de student, ce ar prefera. „Prefer varianta propusă, de student de onoare al universităţii. Sunt foarte onest şi recunosc că anii studenţiei sunt poate cea mai frumoasă perioadă. Este o onoare că mi se oferă acest titlu, dar trebuie să recunosc că aş alege calitatea de student”, i-a răspuns Sorin Cîmpeanu, care a lăudat managementul Universităţii de Vest din Timişoara.

12077051_10203286133233691_213196508_n

Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara, a ţinut să precizeze că anul acesta sunt cu 30 % mai mulţi studenţi înmatriculaţi faţă de anul precedent.


„Important este faptul că pe acelaşi număr de locuri se observă creşterea numărului de studenţi la cu taxă, într-o Românie în care există foarte multe locuri fără taxă şi nivelul de trai este unul care nu permite plata unor taxe de marea majoritate şi studenţii sunt într-o vânătoare a facultăţilor care oferă locuri fără taxă. Totuşi, faptul că UVT este printre puţinele universităţi sau poate chiar prima la nivel naţional care are o pondere mai mare a locurilor cu taxă în favoarea locurilor fără taxă înseamnă că aceşti studenţi îşi doresc neapărat să vină la UVT”, a declarat Marilen Pirtea.

La festivitatea de deschidere a noului an academic de la Universitatea de Vest din Timişoara au participat şi primarul Timişoarei, Nicolae Robu, dar şi preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin. Aula Magna a instituţiei, în care a avut loc evenimentul, a fost neîncăpătoare. De asemenea, în jurul orei 09.00, traficul pe străzile care duc spre Universitatea de Vest şi Universitatea Politehnica a fost unul de coşmar.

1 COMENTARIU

  1. Pleaca ei tinerii, nu ii ia niimeni cu forta.
    Preadesteptul cu teoria despre elite si supraelita?! sa raspumda la o chestiune:

    Cate cadre universitare din ro si-au ocupat postul prin concurs la care sa nu fi concurat singuri?
    Punct

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.