Munca la gri, noua modă prin care angajatorii păgubesc statul român. Ileana...

Munca la gri, noua modă prin care angajatorii păgubesc statul român. Ileana Tomoiagă, inspector şef adjunct la ITM Timiş, a dezvăluit la PRESSALERT LIVE cum funcţionează VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

ileana tomoiaga itm timis (2)

Angajatorii din judeţul Timiş au găsit o nouă modalitate, pe lângă munca la negru, prin care să scape de plata grosului contribuţiilor la stat aferente salariaţilor. Este vorba despre munca la gri, o metodă la care apelează tot mai mulţi angajatori din judeţ, prin care aceştia încheie un contract de muncă de doar câteva ore sau chiar o oră cu salariaţii, asta deşi aceştia lucrează opt ore sau poate chiar mai mult. Reprezentanţii ITM Timiş se plâng de faptul că munca la gri se poate dovedi foarte greu şi propun schimbarea legislaţiei.

„Munca la gri ar fi atunci când angajatorul face contract de muncă, am găsit chiar şi la firme din construcţii, ceea ce e puţin hazliu, muncitori cu contract individual de muncă pe o oră. Fac acest lucru ca să nu primească amenda pentru muncă la negru, care este foarte mare, şi atunci fac un contract ca să fie exuneraţi de plata unei amenzi foarte mari şi automat nu plătesc contribuţii la stat decât pentru ora respectivă.


E un fel de complicitate între angajator şi angajat. Dar nu este normal. Oamenii trebuie să fie foarte atenţi, este o bucurie pentru moment pentru că primesc mai mulţi bani, dar trebuie să se gândească că nu vor avea o pensie mare”, a explicat Ileana Tomoiagă, inspector şef adjunct la ITM Timiş, care a fost invitată, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE.

Reprezentantul ITM Timiş propune sancţiuni mai mari pentru cei care practică munca la gri. Cele mai multe firme din judeţ care se folosesc de această metodă sunt cele din domeniul construcţiilor, dar şi cele de instalaţii electrice. „De multe ori, constructorii ne râd în faţă, mergem în control şi ne arată că au contract pe o oră. În contracte este obligatorie să fie trecută ora în care se lucrează, dar legislaţia le permite să o schimbe printr-un act adiţional, pe care pot să-l trimită în 20 de zile, deci au timp să facă modificările necesare. Este o concurenţă neloială faţă de ceilalţi angajatori care lucrează legal, pentru că taxele pe care le plătesc la stat sunt foarte mici în cazul contractului de muncă pe o oră. Însă, pe foarte puţini putem să-i dovedim”, a mai precizat Ileana Tomoiagă.

Cei care sunt prinşi că practică munca la gri sunt sancţionaţi. Potrivit reprezentantului ITM Timiş, mulţi salariaţi habar nu au că angajatorii le reduc timpul de muncă în contract sau au fost cazuri în care angajatorii au semnat în contractul de muncă în locul angajatului. „Este o explozie de muncă la gri, vorbim de 25% din piaţă”, a declarat inspectorul şef adjunct al ITM Timiş.

Ileana Tomoiagă a vorbit, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE din această seară, şi despre faptul că judeţul Timiş duce lipsă de forţă de muncă. Acesta este şi motivul pentru care două mari companii voiau să angajeze oameni din Serbia.

1 COMENTARIU

  1. Stiu si eu o astfel de firma, functioneaza in ambele Auchan-uri din Timisoara si se numeste Interbroker asigurari. Angajatele lucreaza pe contract de 2 ore(sau 4 sau ceva asemanator), pe cand ele defapt lucreaza cate 12 ore pe zi, 15 zile pe saptamana+weekend si sarbatori legale. Functioneaza asa de cand au deschis aici in Timisoara

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.