Părinţi nemulţumiţi după ce copiii lor au fost mutaţi de la o...

Părinţi nemulţumiţi după ce copiii lor au fost mutaţi de la o clasă pregătitoare unde preda o învăţătoare cu experienţă la una cu un cadru didactic suplinitor. Ce spune Inspectoratul Şcolar Timiş

11
DISTRIBUIȚI

clasa pregatitoare

Surpriză neplăcută pentru mai mulţi părinţi ai unor micuţi înscrişi în clasa pregătitoare la Şcoala Gimnazială nr. 16 „Take Ionescu” din Timişoara, la început de an şcolar. Aceştia au aflat cu stupoare că odraslele lor au fost mutate de la o clasă la care preda o învăţătoare cu experienţă la una suplinitoare. Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Timiş spun că au aflat despre această situaţie, însă totul s-ar fi produs din cauza unei greşeli.

Unul dintre aceşti părinţi nemulţumiţi este Alina Ababei. Timişoreanca ne povesteşte că în data de 1 septembrie a văzut la avizierul şcolii că s-au afişat listele cu micuţii repartizaţi în fiecare clasă zero, respectiv la fiecare învăţătoare. Astfel, fetiţa sa a ajuns la una dintre cele mai apreciate învăţătoare de către părinţi. Însă, când a mers în prima zi la şcoală, a rămas surprinsă să constate că, de fapt, fetiţa sa a fost mutată la o altă clasă la care predă un cadru didactic suplinitor. Alina Ababei spune că a analizat listele publicate în 1 septembrie şi cele afişate ulterior, cu câteva zile înainte de începerea şcolii, şi a observat mai multe rocade. Adică elevi de la o clasă la care preda un învăţător suplinitor au fost mutaţi la altele la care predau dascăli cu experienţă şi invers.

„Nu mi se pare deloc corect ce se întâmplă, mai ales că eu nici nu am avut preferinţe la ce învăţătoare să fie înscrisă fetiţa mea. Sunt foarte dezamăgită că aceste clase au fost reorganizate, plus că listele au fost schimbate şi noi nu am fost anunţaţi.


Eu mi-am pregătit psihic fata pentru prima zi de şcoală, i-am povestit despre învăţătoarea pe care o avea şi când colo am avut parte de o surpriză. Ştiu că sunt cel puţin opt părinţi nemulţumiţi, doi am făcut deja sesizări la conducerea şcolii şi la Inspectoratul Şcolar Timiş. Am studiat listele şi am observat că sunt mai multe rocade făcute”, ne-a spus revoltată Alina Ababei.

Mămica din Timişoara povesteşte că i-a cerut explicaţii directorului unităţii de învăţământ, care i-a transmis că listele au fost modificate pentru că s-au produs nişte greşeli atunci când au fost scrise prenumele copiilor. Cea de-a doua mămică a ajuns şi în audienţă la Aura Danielescu, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, care i-a comunicat că nu poate face nimic.

aura danielescu 1

Mai mult, Aura Danielescu ne-a explicat de ce au fost modificate listele. „Directorul spune că au aprobat nişte liste în consiliul de administraţie şi că secretara atunci când s-a dus să le afişeze din aplicaţie a greşit, a pus alte liste, s-a făcut o eroare. Astfel, toţi cei 80 de copii au ajuns la aceeaşi învăţătoare. Mama a ajuns în data de 1 septembrie la şcoală, îşi vede copilul pe acea listă, dar şcoala îşi dă seama de eroarea produsă, că s-au amestecat toţi copiii, că au fost trecuţi aleator şi retrage listele. Înainte de a începe şcoala cu câteva zile au fost afişate listele corecte”, a declarat Aura Danielescu.

Totuşi, inspectorul şcolar general recunoaşte că nu are de unde să ştie cum au fost repartizaţi copiii la clase, dar şi că majoritatea părinţilor au vrut să-şi înscrie micuţii la cea mai bine cotată învăţătoare. Lucru care, de fapt, se întâmplă în mai toate unităţile de învăţământ din Timişoara şi astfel că se crează un haos la început de an şcolar. „E posibil ca ierarhia după care au fost puşi copiii să nu fie una din cea mai corectă. Şcoala trebuia să arate că are nişte criterii clare şi transparente şi probabil că acest lucru nu l-a făcut. Acele rocade au apărut ca urmare a faptului că directorul insistă că nu s-au afişat, iniţial, listele care au fost aprobate în consiliul de administraţie. Iar faptul că, într-adevăr, toţi au vrut la aceeaşi învăţătoare, da, este un lucru pe care-l ştim cu toţii, în toate şcolile se întâmplă asta”, a mai precizat Aura Danielescu.

Directorul Şcolii Gimnaziale nr. 16 „Take Ionescu” din Timişoara nu a putut fi contactat telefonic pentru a ne explica pe ce criterii au fost repartizaţi elevii la fiecare clasă pregătitoare.

11 COMENTARII

  1. Toata lumea stie cum se face repartizarea copiilor in clasele pregatitoare inclusiv doamana inspector general si nimeni nu face nimic! Doamna Inspector general de ce nu luati nici o masura ??Cine ar trebuie sa ia masuri?? Oare noi parintii?? Se continua aceleasi aranjamente de ani si ani de zile fara sa se modifice ceva!

  2. Realitatea a fost alta, nu au fost distribuititi 80 de elevi la o singura învățătoare, au fost foarte frumos aranjați câte 25 de elevi in fiecare clasa, este de asemenea foarte vizibil cum s-au făcut rocadele pe interese.Cine se gândește si la ce simte un copil cand ajunge in prima lui zi de scoala sa fie respins de doamna ca de fapt nu are ecuson si a fost mutat la alta doamna???

  3. Dragilor, cadrele didactice suplinitoare si cele titulare au fix aceleași studii, poate si experientă. Suplinitorii, multi dintre ei, au obtinut si note de 8, si 10 la titularizare dar nu au fost posturi titularizabile de aceea sunt numiți in batjocură așa. Suplinitorii= CONTRACT DE MUNCĂ DETERMINAT PE UN AN SAU MAXIM 3 ANI, dacă primesc continuitate pe post. suplinitorii sunt tot profesori si învățători. Titularii au avut bafta sa fie titularizati in scoala sau sa prinda la concursul national un post viabil. Asta nu înseamnă cî sunt mai grozavi decât cei pe post de profesori suplinitor. Mia lăsați snobismul acesta! Oare, voi când v-ați început cariera erați cumva ”experimentați” gata?! S-ar putea ca un om angajat pe contract determinat pe care voi îl priviți cu desconsiderare să fie mult mai implicat decât un titular. Toți vizați VIP-urile din școli dar nu uitați că la VIP-uri trebuie să mergeți cu sacoșele pline și cu plicul… Poate că ar trebui să acordați respect acestei doamne, profesor-suplinitor și să încetați cu crizele pe la ușile inspectoratului ptr orice tâmpenie. Succes!

  4. Dupa modul in care se mârșăvesc din start lucrurile in aceasta scoala nimeni nu are certitudinea ca doamna suplinitoare va primi continuitate atata timp cât postul de titular nu a fost liber decât dupa 01 Septembrie. Schimbarea învățătoarei in fiecare an cu siguranța are impact asupra copilului.Nu vorbim aici neaparat de VIP-URI, vorbim despre cadre didactice titulare si cu o minima experiența.

  5. foarte bine spus aliss!!!!sunt de acord toti merita o sansa!si poate ca aceasta invatatoare va fii cu mult mai buna decat celelalte se va implica mai mult fara sacose si plicuri…cat despre repartizari toti stim cum merg lucrurile PCR ramane cel mai bun criteriu de a ajunge undeva..

  6. Da Aliss toti am inceput intr-un fel, din cate am citit eu aici nu asta e problema, parintii au fost nemultumiti de schimbarea listelor pe care a facut-o directorul inainte de inceperea scolii adica, nu a fost nici o greseala facuta de secretara ci au fost manevrele directorului. Inspectorul general sunt sigur ca nu e strain de asta.Am doi copii in acesta scoala si intradevar toata lumea stie cum se fac manevrele.Ca om de rand nu ai nici un drept , nu ai nici un sprijin,totul se rezuma cunostinte,pile…Ma uitam anul acesta cum intr-o clasa s-au nimerit tmajoritatea personalitatilor din timisoara incepand de la nepoata lui Bojin si terminand cu nepoata directorului, acolo nu a gresit secretara listele???

  7. In articol nu e vorba de nemultumirea pentru cadrul didactic suplinitor ci pentru cei care fac schimbarile conform anumitor „criterii” in ultima zi si fara sa anunte pe cei implicati. Cum poti sa explici unui copil de 6 ani ca de fapt s-au schimbat listele (sau mai bine spus „criteriile”) si el nu mai este la invatatoarea pe care a apucat sa o vada si la care astepta in rand sa-si primeasca ecusonul. Iar „crizele” pe la usile inspectoratului sunt de fapt niste sesizari pentru incalcarea unor drepturi acordate si apoi „schimbate” . Daca nu facem acele „crize” ( cum le numesc altii) atunci ne meritam soarta de spagari si de faptul ca legea e respectata in functie de anumite influente.
    „Oare e chiar o crima faptul ca incerci sa ceri corectitudine ?”

  8. distribuirea pe clase a copiilor nou inscrisi intr-o scoala este un act administrativ al institutiei. Banuiesc ca in spate sunt criterii, judecata sau bunul plac al decidentului. Nimic de comentat, chiar daca in mod subiectiv sau obiectiv unii parinti au dorinte ca copilul lor sa ajunga la o anumita invatatoare sau alta. La un moment dat insa se ia o decizie, care, in opinia mea, instituie un drept. Un drept, prin care tu poti sa te bazezi, sa-ti faci planurile si sa construiesti mai departe. Listele initiale instituie acest drept, si orice modificare ulterioara, mai ales in conditii de lipsa de transparenta si fara acordul celor impactati, practic este un abuz. Abuz care, in functie de persoana abuzata, vine cu toate consecintele inclusiv cele psihologice, nu doar pierderea materiala, unui drept, o invatatoare sau alta.
    Banuiesc cum se simt cei care au fost plimbati de pe o lista pe alta : cu ce sunt eu mai prejos decat altii, sa fac loc altora mai pilosi cu tot felul de interventii tardive si probabi discutabile ?
    Altfel cunosc si eu scoala, si directorul de acolo are o reputatie.
    Articolul nu pare sa aiba legatura cu calitatea invatatoarelor sau suplinitoarelor, calitate care insa fiind interpretata subiectiv de fiecare, probabil este la baza revoltei parintilor. Oricum nu cred ca este indicat pentru copii in scoala primara sa schimbe invatatoarele, iar in cazul suplinitoarelor acest risc este mai mare.
    Altfel am vazut si eu listele initiale cu clasele pregatitoare si a cincea afisate la intrare, erau foarte bine organizate cu 25 copii pe clasa, in nici un caz nu erau 80 la o invatatoare + un anunt mare ca nu se accepta modificari. Explicatia inspectoratului este praf in ochi, pe principiul „cainii latra, caravana trece”. Parca acelasi inspector avea zilele trecute un alt interviu, pe materiale cerute de unii invatatori la scoala, unde se mai si lauda cu anticoruptia… ca tot este la moda… probabil alt praf in ochii… pentru simplii membri ai societatii fara drepturi si la dispozitia celor cu functii…

  9. Ma întreb si va întreb in aceasta situație in care ai dovezile ca s-a făcut un abuz,conflict de interese ce poți sa faci ca măcar pe viitor sa schimbi ceva ???

  10. Poate acest mod de lucru de la Sc.gen. 16 se poate cerceta mai amanuntit.Dar cine sa o faca cei care il tin in brate pe acest director PCR-ist.Poate cercetati cum parintii au renovat clasele pe banii lor iar anul urmator au fost mutati din acea clasa pentru ca asa a vrut tov.director.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.