Descoperire surpriză la finalul lucrărilor de consolidare a clădirii Muzeului Banatului din Timișoara: zidul aticului de pe fațada clădirii (etaj scund, sub acoperiș) s-a dovedit a fi fost construit eronat.
Un bloc de piatră de 79 de tone se sprijinea pe o porțiune de numai cinci centimetri, centrul de greutate al blocului fiind prost calculat, după cum arată dr. arh. Botici A. Alexandru, autorul proiectului de consolidare și coordonatorul lucrărilor. Mai mult decât atât, arată specialistul, zidul clădirii ascundea avarii serioase, crăpături care la renovarea din anii ’50 au fost aproape trecute cu vederea și doar umplute cu ipsos, fără să se caute o explicație pentru apariția lor și remedierea corectă.
”Singura soluție posibilă cu cele mai mici cheltuieli a fost să desfacem întreaga porțiune de zid, bucată cu bucată, iar cărămiziile care se mai pot folosi să fie refolosite pentru refacerea într-o situație identică, dar cu corecturile de proiectare necesare”, arată Botici.
Zilele trecute, timișorenii care au trecut prin parcarea Modex au putu vedea faza în care au ajuns lucrările, și muncitorii care desfăceau cărămizile folosind mașini de găurit cu percuție.
Potrivit directorului Muzeului Banatului, Claudiu Ilaș, 95% din consolidarea clădirii este încheiată, însă asta nu înseamnă că timișorenii vor putea vizita exponatele Muzeului Banatului în curând.
Pentru asta mai au de așteptat, estimează Ilaș, trei ani. „Pe 20 decembrie, Constructim SA, firma care realizează consolidarea, are termen să încheie lucrarea și avem promisiuni ferme că vor termina înainte de acest termen, ca să nu intrăm în iarnă. Odată finalizată consolidarea, urmează restaurarea muzeului. În primăvară scoatem la licitație această lucrare și va mai dura cel puțin trei ani până vom putea redeschide Muzeului Banatului, totul depinzând de starea zidurilor, de ce se va găsi acolo”, a declarat Ilaș.
Muzeul Banatului din Timișoara este închis de mai mulți ani, pentru lucrări de consolidare.