PROTEST al timișorenilor împotriva acoperirii vestigiilor istorice din centrul orașului. Ce spun...

PROTEST al timișorenilor împotriva acoperirii vestigiilor istorice din centrul orașului. Ce spun despre firma care a făcut lucrările

0
DISTRIBUIȚI

craniu

Firma care a fost plătită ca să găsească cea mai bună soluție pentru punerea în valoare a vestigiilor istorice descoperite în Piața Libertării – unice în România – a decis că acestea trebiuie scufubdate în nisipi, acoperite cu pământ și cu dale. Comisia Monumentelor, care ar fi trebuit să își dea tot interesul pentru conservarea la vedere a unor vestigii importante, vechi de sute de ani, cum  sunt băile turcești, casa hammamului din apropierea Moscheei din Timișoara, a stabilit că toate acestea pot dispărea.

La inițiativa unui arheolog de la Universitatea de Vest timișorenii sunt invitați să facă de pază lângă vestigii și să le apere.
”Soluția îngropării lor este  găselnița  distructivă a unor pseudospecialiști, agreată de administrația locală, suntem hotărâți să păzim băile turcești  și să spunem NU unui act ireparabil și să-l împiedicăm. Altminteri, o dată cu  îngroparea băilor turcești se vor îngropa și drepturile comunității de a apăra istoria și patrimoniul orașului de actele devastatoare ale unor decidenți vremelnici.

Poziționată în apropierea moscheii, clădirea hamam-ului avea un rol deosebit în viața societății islamice de la Timișoara, iar scoaterea ei la lumină fără a perima informația arheologică și istorică s-a dovedit o provocare, mai ales datorită faptului că acest ansamblu de clădiri este unic, la ora actuală, în România.


Cercetarea clădirii băilor, cu ziduri groase de peste 1 m, cu o dimensiune impresionantă (aprox. 33×13 m) necesită o metodologie de abordare foarte bine stabilită datorită faptului că acest edificiu TREBUIA INTEGRAT ÎN CIRCUITUL TURISTIC AL PIEȚEI. Situația internă este și ea una deosebită atât din punct de vedere arheologic, istoric dar și tehnic. Sistemul de încălzire, de tip hypocaust, preluat de către turci pe filieră bizantină, este asemănător celui folosit de romani.

Din nefericire, toate aceste descoperiri vor fi îngropate pentru totdeauna sub pavimentul peste care mii de oameni vor trece ignorând un panou sec. Să nu uităm că în proiectul inițial de restaurare a centrului istoric s-a prevăzut integrarea zidurilor băilor turcești în peisajul pieței, prevedere viciată de niște propuneri care vizează strict interesul unor oameni dezinteresați de cultură.

Pseudospecialiștii din cadrul firmei SC Corint SRL, cu un istoric nu foarte fericit, care au propus îngroparea băilor, au fost încununați de eșec în toate proiectele pe care le-au desfășurat în România. Oare de ce Timișoara le primește părerile fără nici un fel de critică? Comisia Națională a Monumentelor a decis fără ca nici unul dintre membri săi să fie prezent în teren, iar administrația este fericită cu o variantă ieftină și extrem de proastă pentru imaginea orașului.  Până la urmă, expunerea unor astfel de vestigii este și o chestiune de imagine, care nu prea pare să conteze mai ales în contextul în care ne dorim Timișoara capitală culturală europeană”, a transmis arheologul drd. Alexandru Hegyi.
Doar opinia publică mai poate schimba ceva fiindcă, în final, patrimoniul arheologic este un bun al comunității. În acest context, arheologul invită timișorenii să ia parte alături de grupul de inițiativă al acțiunii, joi 10 septembrie, ora 17, la protestul organizat în Piața Libertății, unde vom spune răspicat: NU ACCEPTĂM ÎNGROPAREA ISTORIEI ORAȘULUI TIMIȘOARA!

UPDATE La propunerea organizatorilor protestului, joi, 10 septembrie, ora 17.00, ghidajul la Băile Turcești va fi realizat chiar de Lect. univ. dr. Dorel Micle, responsabilul științific al cercetării arheologice din Piața Libertății, care susține această inițiativă civică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.