Protest în ploaie al timișorenilor nemulțumiți de faptul că băile turcești din...

Protest în ploaie al timișorenilor nemulțumiți de faptul că băile turcești din Piața Libertății vor fi îngropate. Ce au spus specialiștii FOTO și VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

PROTEST IN LIBERTATII09_resize

Aproximativ 30 de timișoreni au ieșit astăzi, în Piața Libertății, pentru a protesta împotriva deciziei Comisiei Naționale de Monumente de a îngropa vestigiile descoperite în timpul lucrărilor de reabilitare a centrului istoric din Timișoara.

În ciuda faptului că a plouat destul de tare, nemulțumiții s-au mobilizat și au ieșit în stradă pentru a-și spune păsul. Protestul a fost unul pașnic, participanții vorbind între ei în mici grupuri, iar umbrelele au ținut loc de pancarte.

Inițiatorul protestului, Alexandru Hegyi, a declarat că decizia de a îngropa băile turcești i se pare una nepotrivită, că vestigiile ar trebui exploatate, și s-a arătat uimit de faptul că municipalitatea a acceptat atât de repede soluția propusă de firma Corint și aprobată de Comisia Națională de Monumente. Trebuie spus că protestul are un rol strict simbolic, pentru că primarul Nicolae Robu a declarat deja că decizia Comisiei de Monumente este una definitivă și că soluția, chiar dacă nu convine nici autorităților locale, trebuie pusă în practic.

Alexandru Hegyi a spus că rolul protestului e doar acela ca cetățenii să-și poată exprima nemulțumirea, fiind de părere că opinia protestatarilor este validată de faptul că printre ei se află și experți în domeniu.

Arheologul Dorel Micle le-a povestit participanților la protestul de azi câteva lucruri despre geografia Timișoarei în antichitate și le-a spus că „actualele băi turcești erau mai degrabă un loc de socializare, de purificare nu atât fizică, cât spirituală”, și că la fața locului au fost găsite chiștoace de țigări ca dovadă a faptului că aici probabil aveau loc inclusiv reuniuni la nivel înalt.

Florin Drașovean, arheolog la Muzeul Banatului, a atenționat că soluția de îngropare a băilor turcești nu permite conservarea acestora și că asigurările date de municipalitate, cum că în viitor va fi posibilă dezgroparea acestora și punerea în valoare, nu sunt bazate pe realitate.


Mai mult, arheologul a atenționat că, spre exemplu, peste 50 de ani aceste vestigii ar putea să nu mai existe dacă, pe lângă îngropare, nu se prevede și o soluție pentru conservarea lor.

Primarul Nicolae Robu a tranzitat, întâmplător sau nu, zona chiar în timpul protestului, trecând la pas, alături de șoferul său, pe lângă fostul sediu PNȚCD. Primarul a mers vorbind la telefon, fără a interacționa cu participanții la protest, cărora le-a aruncat doar o scurtă privire.

Foto: Adrian Pîclișan

1 COMENTARIU

  1. ” că la fața locului au fost găsite chiștoace de țigări ca dovadă a faptului că aici probabil aveau loc inclusiv reuniuni la nivel înalt.”
    Fata mosului …. eu am auzit ca dl. Micle a spus „fragmete de pipa” … dar poate din cauza varstei n-oi fi ionteles eu bine! ….sau?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.