REPORTAJ Cum păzesc românii graniţa cu Serbia ca pe sfintele moaşte de...

REPORTAJ Cum păzesc românii graniţa cu Serbia ca pe sfintele moaşte de teama imigranţilor UPDATE Reacția Ministerului Afacerilor Interne GALERIE FOTO şi VIDEO

5
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1930278717">

politia de frontiera monitorizare 11

Poliţiştii de frontieră supraveghează graniţele cu Serbia şi Ungaria la Triplex Confinium. Foto: Adrian Pîclişan

Granița cu Serbia e mai păzită ca sfintele moaște de autoritățile române după ce primul mare val de imigranți a trecut furtunos la o aruncătură de băț de fâşie. Sârma ghimpată a ungurilor, venită pe toată frontiera cu Serbia, s-a oprit lângă stema României de pe monumentul de la Triplex Confinium de la Beba Veche. După gardul de pe partea cu sârbii, militarii maghiari au continuat cu marcatul terenului pe partea cu România. Până acum, au bătut doar niște țăruși colorați strategic cu verde și portocaliu fosforescent.

Ieri, după amiază, la granița celor trei state era o liniște apăsătoare. Sârbii erau cei mai relaxați. Românii – într-un microbuz privind atenți în ambele direcții. Agitația cea mai mare la unguri. Pe lângă o duzină de polițiști de frontieră, încă de dimineață, au sosit şi militari cu tot cu armele din dotare. Plus un camion militar cu un trailer pe spatele căruia trona un semn mare cât roata carului cu un tanc desenat, pentru a nu fi niciun dubiu la ce e folosit. „Când am ajuns noi, camionul era venit şi remorca tot goală. Nu ştim dacă au adus ceva în zonă”, ne spune unul dintre poliţiştii de frontieră cu un sfert de gură. Din cauza ordinului venit la Bucureşti că numai „vocea unică” poate să dea relaţii presei în perioada asta de criză. Maşinile armatei ungare au tot patrulat prin zonă, dar imigranţii nu au apărut. Doar un avion de la Emirates a brăzdat cerul, fix pe deasupra monumentului.

camion militra ungar
Camionul militar maghiar, plecând de la Triplex Confinium Foto Adrian Pîclişan

Liniştea e aparentă în partea română. Mai toţi poliţiştii de frontieră de la Timişoara au fost trimişi pe fâşie, la patrulat şi monitorizat. Au mai rămas prin birouri doar contabilele. În rest toată lumea pe graniţa cu Serbia. 24 din 24. „Să sperăm cu nu ajung pe la noi. Acum am văzut că se duc pe la croaţi. La noi dacă vin, tot de unguri dau după. Acum vom vedea”, îşi face curaj un agent, când discuţia ajunge la luptele de zilele trecute de la graniţa sârbo – ungară. Pregătirile s-au făcut. Dacă vin imigranţii, autorităţile au găsit unde să le facă prima tabără. La niciun kilometru de Triplex Confinium, pe un câmp de lângă fostul sector al Poliţiei de Frontieră de la intrarea în Beba Veche. S-a curăţat terenul, ba chiar s-au montat, de control, şi vreo trei corturi de militari. „După aia le-au demontat. Vedem ce o să fie şi cu imigranţi ăştia”, ne spune un localnic care locuieşte în prima casă de lângă viitoarea tabără.

Pe seară, e şi mai mare agitaţia pe frontieră în partea română. Maşinile cu termoviziune, al căror număr a fost suplimentat, răscolesc fiecare metru de fâşie în căutarea „ţintelor”. „Sursa de căldură se observă la cinci kilometri jumătate şi identifică ţintele la doi kilometri jumătate. La doi kilometri jumătate eşti sigur ce este – om sau animal. Când vin migranţii, de obicei vin în şir indian. Există un tipar. Unul care ştie mai bine, se orientează, o ia în faţă şi ceilalţi după el”, ne explică un agent de pe o termoviziune care scrutează întunericul în sectorul Lunga.

„Ţintele” sunt până acum un grup de cărpioare şi un iepure. Dar seara e doar la început. Patrulele de la Poliţia de Frontieră plus cei de la Inspectoratul General pentru Imigrări continuă să stea cu ochii pe fâşia non-UE. Un elicopter al MAI „ară” şi el frontiera la ceas de noapte. Monitorizarea continuă în timp ce la televizor curg ştirile despre ping-pong-ul făcut cu imigranţii de statele pe unde aceştia au trecut.

UPDATE La câteva ore de la publicarea acestui material, MAI a emis un comunicat care spune că în judeţul Timiş se desfăşoară un exerciţiu de testare a capacităţii operaţionale de răspuns al autorităţilor române, raportat la situaţia înregistrată în statele din vecinătatea României, din punct de vedere al dinamicii fluxurilor migratorii, potrivit MAI.

Exerciţiul reprezintă „o continuare a măsurilor preventive şi pro-active luate la nivelul instituţiilor cu atribuţii din cadrul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă”, se arată în comunicatul MAI.

Reprezentanţii MAI precizează că, în aplicarea deciziilor luate de către Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă condus de vicepremierul Gabriel Oprea, în ultimele săptămâni, autorităţile române au intensificat măsurile de siguranţă la frontiera României cu Serbia, prin dislocarea unor forţe şi mijloace logistice suplimentare din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

5 COMENTARII

  1. Cu ceva timp in urma eu am facut o sesizare cum,ca de la unitatea POLITIEI de FRONTIERA din MOLDOVA NOUA a plecat in patrulare pe fasia dintre SERBIA si ROMANIA, doi agenti de politie, in misiune cum spun politistii,dar nu au ajuns pe fisie ,au parcat maina politiei in fata unui restaurant din oras au intrat inauntru si sau pus pe baute.In timpul ,,MISIUNII’ din restaurant sau luat la bataie cu alti cetateni,,BACUS BATAL VINA’ unul dintre cetateni respectivi a iesit afara a luat o juatate de caramida si a aruncato prin parblizul din fata al masini, caramida poposind pe unul din scaunele din fata ale masini.Noi citiva trecatori 20-30 ne-am oprit sa vedem ce se intimpla, si am vazut ce vam relatat mai sus.DRAGII ROMANI RASPUNSUL SEFILOR DE LA TIMISOARA A FOST CA: NU A FOST NICI O MASINA, NICI UN POLITIST PROBAIL CA NU AM FOST NICI CEI 20-30 DE CETATENI CARE AM VAZUT TOATE RELATATE MAI SUS .COMENTATI DUMNEAVOASRA MAI DEPARTE.

  2. CUM PAZESC ROMANI GRANITELE? Cu citva timp in urma am facut o sesizare catre POLITIA de FRONTIERA TIMISOARA,cum un echipaj din unitatea Moldova Noua a plecat in misiune pe frontiera dintre SERBIA si ROMANIA dar s-au oprit la o cafenea de la marginea orasului, unde au parcat masina politiei in fata restaurantului.Dupa ce au consumat mai multa pahare sau luat la cearta cu un grup de cetateni,o persoana din acest grup a iesit afara a luat o caramida si a aruncato prin geamul din fata al masini institutiei caramida oprinduse pe unul din scaunele din fata si evident spargind geamul.In jurul masini ne-am adunat vreo 20-30 de persoane care am vazut masina cu gemul spart Ce raspuns credeti ca am primit de la Timisoara. Ca nu a existat nici o masina si bine inteles nici cei doi agenti nu au fost.Cum ramane cu noi cei 20-30 de persoane nici noi nu am existat.ASA SE PAZESTE GRANITA OAMENI BUNI. FELICITARI POLITIEI TIMISOARA SI CELOR CARE AU ANCHETAT ACEST CAZ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.