Say it now, un proiect al TNT care ajută tinerii să se...

Say it now, un proiect al TNT care ajută tinerii să se formeze prin teatru

0
DISTRIBUIȚI

SAYITNOW

Prin proiectul Say It Now! / Spune  Acum! Teatrul Național din Timișoara aduce în prim-plan o nouă pagină web dedicată  implicării civice și comunitare prin cultură.

www.sayitnow.ro detaliază proiectul creat și implementat de Teatrul Național Timișoara (TNTm) în parteneriat cu Compania „B. Valiente” din Oslo, proiect care implică în mod direct teatrul în procesul de formare a tinerilor, încurajându-le creativitatea și abilitățile de comunicare prin modalități specifice artei teatrale.

Totodată, arată reprezentanții  TNTm, Say It Now! / Spune Acum!, acesta nu este doar un simplu proiect de formare a tinerilor ci unul care favorizează comunicarea între generații, sensibilizând comunitatea la câteva dintre subiectele stringente ale adolescenței și nu numai: toleranța, violența, abandonul etc. „Cel mai important lucru pe care l-am învățat aici este cum să transpunem în realitate ceea ce gândim cu adevărat”, spune unul din adolescenții participanți în proiect.

07_resize„Sunt la vârsta în care își caută ustensilele de comunicare.


Foarte mulți dintre ei vor să se spună anumite lucruri, dar nu știu cum. Poveștile lor, cu care am lucrat, au fost destul de puternice și de intime. Au avut nevoie de foarte mult curaj să le exteriorizeze. Au fost adolescenți din toate păturile sociale, dar toți au fost foarte deschiși. Deci, cumva, poate că problema nu e la ei. Noi, adulții, noi trebuie să găsim ustensilele alea pentru a ajunge la ei, să-i facem să se deschidă, și asta a fost workshop-ul. Nu e că nu vor să facă pasul, dar nu le întinde nimeni o mână, afirmă actorul Flavius Retea, participant la workshop. Cred că e foarte important să știi să-ți exprimi gândurile, să te faci înțeles. E important să fie ascultați și înțeleși, ajutați dacă este cazul, dar în primul rând înțeleși”.

În luna aprilie, 30 de elevi de la liceele timișorene (Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”, de la Liceul „Grigore Moisil”, Colegiul Tehnic „Ion Mincu” și Colegiul Național Bănățean) au participat la un workshop susținut de regizorul și pedagogul norvegian Marcelino Martin Valiente, căruia i s-au alăturat actorii Ana Munteanu, Flavius Retea și Bogdan Spiridon, câștigători ai castingului desfășurat la Teatrul Național. Timp de 5 zile, împreună, folosind situații teatrale, tinerii au descoperit noi modalități de a exprima subiecte considerate de tabu de către tineri în contextul școlar și familial.

Interacțiunea continuă și pe pagina de Facebook dedicată proiectului Say It Now! / Spune Acum, și, nu în ultimul rând, în sala de repetiții unde, plecând de la rezultatele workshop-ului, se conturează un nou spectacol al Teatrului Național, în regia lui Marcelino Martin Valiente, cu Flavius Retea, Ana Munteanu, Bogdan Spiridon și Colin Buzoianu în distribuție – un subiect asupra căruia vom reveni. (Fotografii: Adrian Pîclișan)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.