Şcoala din Timişoara în care elevii NU au voie cu TELEFONUL MOBIL....

Şcoala din Timişoara în care elevii NU au voie cu TELEFONUL MOBIL. Cum se desfăşoară o zi de cursuri în unitatea de învăţământ ortodoxă şi cât trebuie să scoată din buzunar părinţii FOTO

0
DISTRIBUIȚI

DESCHIDERE AN SCOLAR 01_resize

Îmbrăcaţi în uniforme şcolare sau costume tradiţionale, 200 de micuţi au păşit cu emoţie, astăzi, în noul an şcolar, la o unitate de învăţământ din Timişoara cu totul specială. Este vorba despre Şcoala Ortodoxă „Sfântul Antim Ivireanul” de pe B-dul Liviu Rebreanu, în care elevii sunt admişi cu o siguranţă condiţie: nu vor veni la ore cu telefonul mobil sau tableta. Unitatea de învăţământ este una privată, motiv pentru care părinţii care-şi înscriu copiii aici trebuie să scoată din buzunar câteva sute de lei în fiecare lună.

Festivitatea de deschidere a noului an şcolar a început în jurul orei 16.00, cu o slujbă săvârşită de trei preoţi, iar apoi micuţii prezenţi au cântat imnul României. Printre cei care au participat la eveniment s-a numărat şi o fetiţă indiancă, îmbrăcată în costum tradiţional care este şi ea înscrisă la şcoală ortodoxă din Timişoara. De altfel, potrivit directorului şcolii, în această unitate de învăţământ studiază chiar şi copii arabi, baptişti sau catolici, asta pentru că „avem binecuvântarea Înaltpreasfinţitului de a primi pe toată lumea şi de a fi nişte ortodocşi moderni şi frumoşi ai zilelor noastre”. Festivitatea nu s-a încheiat înainte ca elevii să rostească în cor Troparul Sfântului Antim, iar apoi micuţii au primit din partea conducerii şcolii îngheţată.

Şcoala ortodoxă de pe B-dul Liviu Rebreanu arată mai frumos decât multe alte unităţi de învăţământ de stat din oraş, cu săli de clasă modernizate, laboratoare de informatică, o capelă, dar şi o bibliotecă cu totul specială. „În această bibliotecă, copiii nu doar că vor merge să citească, ci se vor putea odihni, vor asculta muzică, sunt hamace”, a explicat Adela Panait, directorul şcolii ortodoxe din Timişoara.

scoala ortodoxa timisoara

Cum petrec elevii o zi în şcoala ortodoxă din Timişoara?

În această unitate de învăţământ învaţă 200 de copii, dintre care 100 sunt înscrişi la grădiniţă, iar restul la ciclul gimnazial şi primar. De asemenea, aici funcţionează şi programul „şcoală după şcoală”, în care elevii nu doar că-şi fac temele, ci şi desfăşoară diferite activităţi. „Facem nu numai arte, ci şi obiceiuri tradiţionale, coasem, decupăm, facem sport întotdeauna de la ora 17.00 la 18.00, facem şah, orientare turistică”, povesteşte Adela Panait.

Potrivit directorului unităţii de învăţământ, copiii intră în şcoală înainte de ora 08.00, obligatoriu fără telefon mobil sau tabletă. După ce au spus o rugăciune de dimineaţă, micuţii iau micul dejun şi apoi încep orele. După cursuri, urmează rugăciunea dinainte de masă, prânzul apoi activităţile din cadrul programului „şcoală după şcoală” şi, înainte de plecare, cel târziu la ora 18.00, o gustare. Pentru toate acestea, părinţii trebuie să scoată din buzunar 700 de lei lunar. Cu toate acestea, părinţii din Timişoara sunt atraşi ca un magnet de această şcoală. Potrivit reprezentanţilor unităţii de învăţământ, 50 de copii nu au putut fi înscrişi în acest an, pentru că şcoala nu poate funcţiona peste numărul maxim de elevi admişi.

Şcoala ortodoxă a luat fiinţă în urmă cu şase ani la Timişoara, iar acesta este al doilea an în care-şi deschide porţile pentru elevi în clădirea de pe B-dul Liviu Rebreanu, pe care Arhiepiscopia Timişoarei a primit-o gratuit de la primărie. Unitatea de învăţământ nu este acreditată de Ministerul Educaţiei, ci doar autorizată.

„Noi nu vrem să creăm oameni habotnici. Din contră, vrem să-i facem luminoşi şi deschişi şi să înţeleagă că Dumnezeu este o prezenţă vie în viaţa noastră.


Ne începem, într-adevăr, ziua prin rugăciune, dar sunt rugăciunile frumoase ale copiilor, rugăciunile meselor, mulţumirea de după masă. Uneori, când ne este foarte greu, ne oprim şi ne rugăm şi am constatat că asta ne ajută foarte mult, pentru că rugăciunea de grup e extraordinar de puternică. Mai reuşim să facem ceva şi pentru părinţi, adică la fiecare început de lună facem o sfinţire a şcolii şi un maslu”, explică Adela Panait.

Foto: Adrian Pîclișan

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.