Se pregătesc în România şi apoi pleacă să muncească în străinătate. Vorbim de majoritatea tinerilor medici radiologi din Timişoara, care decid să lucreze în afara ţării. Medicul Florin Bîrsăşteanu atrage atenţia asupra faptului că aproape 80% din radiologii pregătiţi în fiecare an la Timişoara părăsesc ţara. Asta deşi au aparatură performantă pe care să lucreze, plus că sunt şi foarte bine pregătiţi în sistemul educaţional.
„În ultimii ani s-au făcut, mai ales de pe privat, eforturi mari pentru a menţine standardul de tehnologie.
Din punctul meu de vedere, stăm bine şi atât la aparatură, cât şi la numărul de radiologi. Din păcate, noi pregătim anual foarte mulţi radiologi. De exemplu, Timişoara minim 15-20 de radiologi pregăteşte în fiecare an la rezidenţiat, dar dintre aceştia, mare parte din ei, uneori un număr impresionant, 70 – 80 % dintre ei pleacă pentru a se specializa şi mai ales pentru a lucra afară. Nu atât pentru a se specializa, pentru că pot să spun cu voce tare şi foarte bine documentat că mare parte din ei când se întorc nu sunt atât de bine pregătiţi în sistemele lor educaţionale cât sunt ai noştri care au răbdare să rămână să se pregătească complet până la definitivarea statutului lor profesional”, explică Florin Bîrsăşteanu.
Totuşi, potrivit medicului timişorean, o parte din radiologii care se angajează în străinătate se întorc în România pentru a participa la manifestările medicale organizate pentru că „nostalgia îi atinge pe toţi, ba mai mult, sunt ambasadorii noştri prin locurile pe unde se duc şi avem şansa să ne aducă şi colegi de-ai lor, profesori sau formatori care aduc aportul la integrarea acestei specialităţi în Europa”.