Școala începe săptămâna viitoare, însă lucrurile sunt departe de a fi în ordine în sistemul de învățământ. Invitată în această seară în studioul HDV, la emisiunea PRESSALERT LIVE, Aura Danielescu, inspectorul școlar general al județului Timiș, a dezvăluit situația dramatică de la Liceul de Arte Plastice din Timișoara, care nu reușește să strângă nici măcar un sfert din necesarul de elevi pentru una dintre clase pentru noul an școlar.
„La Liceul de Arte nu reuşim să facem o clasă de gimnaziu. Nu facem clasă de a cincea, mergem spre o cădere încet, perspectiva de a forma o clasă de gimnaziu la Arte Plastice scade… Poate părinții se gândesc de două ori să-și trimită elevii către un mediu care nu asigură un viitor sigur. Deocamdată despre situaţia celor de la Arte Plastice, e fără ieșire, ei au refuzat spațiul de la actuala Şcoală primară «Sf. Antim Ivireanul», un spaţiu în zona centrală nu s-a găsit. Probabil s-au grăbit.
Ne-a adus la situația cu cinci copii la gimnaziu. Noi trebuie să ajungem la 25 pe clasă la nivel gimnazial, deci mai avem nevoie de 20 de elevi, pe care ca să-i convingem când? Să vină din alte unități, pe transfer, care să ajungă efectiv în Liceul de Arte. Dar trebuie să vedem ce-i oprește pe părinți să-i trimită pe copii la Liceul de Arte. Problema e că ne ducem spre desființare cu gimnaziul”, a declarat Aura Danielescu la PRESSALERT LIVE. Inspectorul general a specificat că Liceul de Arte nu le poate oferi celor din mediul rural o cazare, o masă, așa că efortul ar aparține doar părinților în caz că aceștia vor dori să-i înscrie în timpul scurt rămas.
„Nu mai avem așa situații limită în orașe, ne-am făcut clasele. Suntem chiar bine în acest an. O singură clasă în plus a fost dată celor din Sânnicolau Mare, au solicitări peste așteptări, în rest suntem unde trebuie”, a specificat Aura Danielescu.
Școli cu șase-șapte copii
Unele unități școlare din mediul rural sunt de asemenea cu probleme. „Există unități de la sate, cu șase – șapte copii, trebuie autoritățile locale să înțeleagă că nu e eficient și că există transport, avem 194 de microbuze la nivelul județului Timiș, care pot rezolva situația. Primarii nu înțeleg, sunt satele lor și nu doresc desființarea unor astfel de unități de învățământ”, a conchis inspectorul general Aura Danielescu.
Parerea mea, este, ca a devenit o scoala nesigura, din cauza ca isi desfasoara activitatea in aceiasi cladire cu Colegiul de Vest. Conflictele sunt foarte dese, chiar cu implicarea Politiei si cu procese.
Este un mediu unde sa-ti duci copilul de 11 ani? Cred ca nu!
Adevarat, dar pe langa asta mai este o problema: actualul spatiu nu ofera necesarul de spatii desfasurarii activitatii unui liceu de arte plastice in sec.XXI (conform legislatiei in viguare). Poate cei de la inspectorat spun ca nu este adevarat ca exista nr. de spatiile necesar…dar uita ca ei iau in calcul ca ateliere camerele de camin din cladirea alaturata care au suprafata sub jumatate din necesarul unui atelier si cu o inaltime care nu permite desfasurarea orelor de spacialitate in conditii optime. Si uite asa, oficialitatile isi bat joc de un liceu care candva era de avangarda si a dat nume de renume international….Ei spun ca liceul a refuzat scoala de pe Rebreanu, dar uita sa spuna ca s-a refuzat acea locatie, nu ca nu este in centru, ci ca nici acea scoala nu avea decat jumatate din spatiul necesar si ca era inadmisibil ca copii sa-si desfasoare activitatea in containere de santier. In actualul spatiu s-au mutat ca tot cei de la inspectorat le-au promis ca in maxim iun an vor ramane singuri in actuala cladire, lucru care nu s-a intamplat si nici nu se va intampla, pentru ca avem impresia ca de fapt se doreste desfiintarea liceul de arte plastice din Timisoara. Uitati-va sa vedeti ce conditii si ce cladiri mari si frumoase au celelate licee din tara (in orase mai mici – nu orase universitrare ca si Timisoara – cum sunt Buzau si Sibiul, care inainte de revolutie nici nu existau).
D-na inspector spune (chiar daca voalat) ca vina situatiei este pe de o parte a liceului de arte care a refuzat scoala din Rebreanu si pe de alta parte ca nu exista nici un viitor pentru copii care urmeaza artele.
In primul rand d-na nu metioneaza ca spatiul din Rebrenu a fost refuzat nu pentru ca nu era in centrul orasului, ci pentru ca oferea doar jumatate din necesarul liceului, restul dorindu-se a se suplimeta cu containere de santier, iar faptul ca l-au acceptat pe acesta a fost doar ca li s-a promis ca este o situatie temporara, pentru maxim un an de zile pana se elibereaza cladirea…fapt care nu s-a intamplat.
In al doilea rand daca este adevarata insinuarea ca nu avem nevoie de arta,ca nu ai nici un viitor daca urmezi un liceu si o facultate de arta si arhitectura, atunci de ce licee de arta din alte orase mai mici (nu universitare ca Timisoara, cum ar fi Sibiul si Buzaul) au elevi? Raspunsul corect ar fi ca autoritatile de acolo, NU trateaza liceul de arta ca ceva de care nu avem nevoie, si au dat acestor licee spatii adecvate…dati pe net si veti vedea ce cladiri de patrimoniu spatioase dispun aceste orase. Pe de alta parte daca nu avem nevoie de arta, arhitectura, design…., de ce totusi autoritatile timisorene se zbat ca Timisoara sa devina capitala europeana a culturii? Oare ce inseamna de fapt pentru acestea CULTURA?