Spitalul Judeţean Timişoara va plăti pe fişe de calcul pentru două spaţii....

Spitalul Judeţean Timişoara va plăti pe fişe de calcul pentru două spaţii. De ce a fost supus de trei ori la vot proiectul şi cum s-au dat în spectacol primarul Robu şi secretarul Ioan Cojocari

0
DISTRIBUIȚI

clt buget 2015 08_resize

Discuţii interminabile în plenul Consiliului Local Timişoara pe tema a două imobile situate pe bulevardul Iuliu Maniu, la numerele 36 şi 38, pentru care contractul de inchiriere dintre Primăria Timişoara şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara a expirat în luna septembrie a anului trecut. În spaţiile respective se fac tratamente de ergoterapie.

Primarul Nicolae Robu a explicat că „sunt nişte situaţii extrem de încâlcite datorită legislaţiei în vigoare, care pe de o parte interzice închirierea, darea în administrare a imobilelor care fac obiectul unor litigii, dar care pe de altă parte îţi cere să valorifici patrimoniul. Şi atunci a fost aşa o decizie pe care noi am luat-o, că decât să vină Curtea de Conturi şi să ne impute că am creat un prejudiciu lănsând diverse persoane fizice şi juridice să folosească patrimoniul muncipiului sau statului fără să plătească nimic pentru asta, mai bine să folosim aceste instrumente cu titlul de excepţie. Acum, cu noul Cod Fiscal, avem dreptul să folosim şi contractele de folosinţă şi trebuie să trecem la contracte pentru tot unde putem întocmi contracte. Acesta este un deziderat mai vechi şi un cuvânt de ordine. S-au făcut progrese foarte mari dar încă mai avem de lucru pe zona de patrimoniu. Acolo unde mai rămân situaţii unde nu putem semna niciun contract, eu persist în această poziţie decât să nu se perceapă niciun ban de la utilitzatori ai unui spaţiu. Eu cred că e mai bine să se perceapă şi prin acest mecanism discutabil al fişelor de calcul”.

Deşi a spus că un an de zile s-au plătit bani în absenţa unui contract, consilierul local Maria Saracan, de la PNL, care este medic, a atenţionat că spitalul judeţean nu va putea plăti în baza unei fişe de calcul.

Primarul Robu a comentat că „nu scrie nicăieri că o fișă de calcul este ilegală.


Este un instrument care este folosit de ani de zile pentru acest gen de situaţii temporare, pe care nu le-a contestat nimeni. Pentru un imobil sub revendicare eu nu o să semnez niciodată prelungirea contractului”.

Şeful Direcţiei Fiscale, Adrian Bodo, a atenţionat că „nu avem un titlu de creanţă, nu avem un drept de creanţă, această fişă de calcul nu crează un raport juridic între părţi. În noul Cod Fiscal se spune la taxa pe clădiri, care se datorerează de cei care sunt chiariaşi, spune că se poate percepe această taxă care se clauzează în aceleaşi condiţii ca şi contractul, doar cât timp există un contract. Tot ce se încasează de la cei care foloses fişe de calcul nu mai poate încasa”.

După ce primarul Nicolae Robu a spus că nu va aproba semnarea unui contract cu spitalul şi secretarul Ioan Cojocari a atenţionat că nu avizează de legalitate numai fişa de calcul, proiectul a fost supus la vot. Actul a fost votat de două ori, picând în ambele cazuri, dar a fost repus a treia oară la vot şi toţi consilierii, inclusiv cei de la PSD, Simion Moşiu de la PNL şi independentul Flavius Boncea, care se abţinuseră inițial, au fost pentru. Victoria a fost strigată de secretarul Ioan Cojocari a spus că „s-au sușit”.

Marius Craina, managerul Spitalului Județean Timișoara, a declarat pentru PRESSALERT.ro că „într-adevar, avem doua ateliere care aparțin de secția de psihiatrie pe strada Iuliu Maniu, spațiul este al primăriei. Noi am făcut cerere în urmă cu un an de prelungire a contractului, dar până în acest moment nu am primit niciun răspuns. Nu știu dacă se poate plăti chiria prin fișe de calcul”.

(Adriana Mîț)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.