UNHCR: Europa trebuie să ofere un sistem de relocare garantată pentru refugiații...

UNHCR: Europa trebuie să ofere un sistem de relocare garantată pentru refugiații sirieni

0
DISTRIBUIȚI

mideast-jordan-syria-refugees.jpeg2-1280x960

Europa trebuie să ofere un sistem de relocare garantată pentru refugiații sirieni, în contextul în care un număr record al acestora se îndreaptă spre Europa din cauza situației din Siria și țările vecine, a avertizat marți, la Geneva, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiați (UNHCR), relatează Reuters.

Un număr de circa 7.000 de refugiați sirieni au sosit luni în Macedonia, în timp ce alți circa 30.000 de află în insulele grecești din estul Mării Egee, printre care 20.000 în insula Lesbos.

„În această săptămână în Europa au loc discuții și mai urgente pentru că este evident că nu poate exista o soluție germană la o problemă europeană”, a declarat purtătoarea de cuvânt a UNHCR, Melissa Fleming.

Ea a salutat ofertele Marii Britanii și Franței de a primi refugiați sirieni, dar a precizat că este nevoie de mai multe centre de primire în țări ca Ungaria și Grecia.

Președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să prezinte miercuri noua schemă de redistribuire a refugiaților între statele membre, pe baza unor cote obligatorii.

Potrivit unor surse europene, România ar urma să primească peste 6.300 de solicitanți de azil.


Conform propunerii precedente a CE, din luna mai, România ar fi urmat să primească 1.705 solicitanți de azil, dintr-un total preconizat de 40.000. Însă, noua schemă prevede că în România ar trebuie să fie relocați alți 4.646 de refugiați, dintr-un total suplimentar de 120.000. Astfel, dacă liderii europeni vor fi de acord cu noua schemă, România ar urma să primească în total 6.351 de solicitanți de azil, dintr-un total estimat de 160.000.

Potrivit noilor cote naționale stabilite de Bruxelles, Germania va primi peste 40.000 și Franța peste 30.000 din totalul de 160.000 de solicitanți de azil care ar urma să fi relocați din Italia, Grecia și Ungaria.

Numeroase state membre au respins în iunie impunerea de cote naționale obligatorii, însă în contextul în care primirile voluntare nu au ajuns la 40.000, iar numărul persoanelor care sosesc în Europa crește semnificativ, Comisia Europeană, sprijinită de Germania și Franța, presează guvernele să accepte alocările stabilite de Bruxelles.

Cei 160.000 de refugiați i-ar include pe care 66.400 care au ajuns în Grecia, cei 54.000 care au ajuns în Ungaria și pe cei 39.600 care se află în Italia.

Italia și Grecia sunt principalele puncte de intrare pentru refugiații care ajung în UE pe mare, în timp ce Ungaria este principalul punct de intrare pentru cei care ajung pe uscat traversând Balcanii. Ungaria va beneficia, alături de Italia și Grecia, de o excepție de la sistemul de cote al CE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.