Universitatea de Vest din Timişoara vrea să-i înveţe gratuit pe refugiaţi să...

Universitatea de Vest din Timişoara vrea să-i înveţe gratuit pe refugiaţi să vorbească româneşte. Care este motivul

0
DISTRIBUIȚI

refugiati

Cursuri gratuite în cadrul cărora refugiaţii să înveţe să vorbească în limba română – cu această propunere vine Universitatea de Vest din Timişoara pentru imigranţii care este posibil să ajungă în România. Potrivit reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior, în contextul în care, în prezent, se discută foarte mult despre imigranţi ca şi număr, este timpul să se vorbească şi despre cum vor fi aceştia integraţi în societatea românească şi europeană.

Tocmai de aceea, UVT este dispusă să înfiinţeze cursuri de limbă română şi cultură europeană pentru imigranţii distribuiţi României.


Cursurile de învăţare a limbii române nu sunt o noutate pentru universitatea timişoreană. UVT organizează, de câţiva ani, un an pregătitor pentru toţi studenţii străini care vin la Timişoara şi doresc sau au nevoie să înveţe limba română. Astfel, anual, aproximativ 150 de studenţi străini apelează la serviciile universităţii.

„Integrarea lor socială și culturală este de maximă importanță. Nu putem continua să discutăm despre ei doar ca număr. Indiferent câți imigranți va primi România, capacitatea țării de a-i integra va fi testată până la limitele sale. Am lansat această inițiativă întrucât avem experiență în materie și conștientizăm cât de important este ca acești oameni să ne învețe limba, dar și cultura. Nu putem închide ochii în speranța că problema ne va ocoli. Situația actuală este o provocare și trebuie să ne-o asumăm cu soluții concrete, astfel să ieșim în câștig, nu în pierdere. Cursurile gratuite ar urma să ajute imigranții în a se adapta mai ușor la societatea românească, le-ar facilita accesul la educație și pot contribui la evitarea unor conflicte de ideologii pe seama diferențelor între civilizații foarte diferite”, este de părere Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.