Ada Cean, preşedinte interimar al M10 Timiș şi Roxana Iliescu, preşedinte Mişcarea...

Ada Cean, preşedinte interimar al M10 Timiș şi Roxana Iliescu, preşedinte Mişcarea Populară Timiş au evaluat comportamentului primarului Robu la PRESSALERT LIVE. Vezi cum se încalcă legea în primărie

0
DISTRIBUIȚI

roxana iliescu si ada cean

Atitudinea agresivă a primarului Timişoarei, Nicolae Robu, faţă de presa locală, dar şi lipsa de transparenţă în luarea deciziilor au fost două din subiectele discutate în această seară la PRESSALERT LIVE de Ada Cean, preşedintele interimar al M10 şi Roxana Iliescu, preşedinte Mişcarea Populară Timiş.

Legat de atacurile edilului şef la adresa presei, Roxana Iliescu a spus că la rândul ei a avut parte de articole nefavorabile, dar că nu reacţionat niciodată de o manieră violentă. „Eu nu mi-am permis niciodată să iau o astfel de atitudine, mi-a plăcut sau nu mi-a plăcut modul în care s-a scris despre mine în presa locală, mi-am asumat. Dar este o chestiune ce ţine de propria educaţie, de personalitate, de cei şapte ani de acasă, în primul rând”, a spus aceasta.

La rândul său, Ada Cean a comentat că „partidul M10 condamnă orice formă de atac la libertatea jurnaliştilor. Presa este o putere în stat şi libertatea jurnaliştilor este supremă. (…) Orice atac la adresa presei este condamnabil, să nu mai vorbim de faptul că primarul Timişoarei are obiceiul de a cenzura presa şi să nu spunem de emisiunea aceasta pe Facebook, care este pur şi simplu unilaterală.


Regretăm că angajaţii primăriei sunt puși în situaţia în care trebuie să facă această emisiune”.

Cele două invitate au discutat şi despre lipsa de transparenţă a primăriei, mai exact despre lipsa dezbaterilor publice pe subiecte importante, dar şi despre faptul că proiectele de hotărâre ajung de multe ori pe masa aleşilor cu 10 minute înainte de plen. Cean a explicat că la M10 există o echipă formată din nu mai puţin de zece oameni care urmărește comportamentul administrației și care a sesizat faptul că legea nu este respectată înaintea plenurilor CLT. „Site-ul primăriei este foarte greu, este alambicat, chiar trebuie să-ţi dai doctoratul în site-ul primăriei ca să găseşti informaţiile. Nu ştiu dacă este pur şi simplu rea-voinţă sau un aspect mai puţin profesional al primăriei. Dar cred că având în vedere că ei sunt plăţiţi din bani publici şi tot ce se face în primărie e din bani publici, el ar trebui să fie facil şi să se respecte legea”, a spus Ada Cean.

Roxana Iliescu, care este avocat, a comentat că cei care înrcală legea pot fi sancţionaţi, făcând apel la Legea 53 din 2002, privind transparenţa decizională. „În legea asta sunt prevăzute termene pe care primăria ar trebui să le respecte şi pe care nu le respectă niciodată, de la actualizarea site-ului cu proiectele, la punerea în discuţie, în dezbatere publică, a unui proiect de interes local”, a declarat Iliescu. Cât despre sancţiuni, invitata a atenţionat că trebuie desemnat un responsabil de cele menţionate mai sus, care să fie sancţionat atunci când nu se respectă legea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.