Aleşii locali din Timișoara au VOTAT. Vezi cum vor fi majorate impozitele...

Aleşii locali din Timișoara au VOTAT. Vezi cum vor fi majorate impozitele în anul 2016

1
DISTRIBUIȚI

Directia-Fiscala-a-Municipiului-Timisoara-7

Discuții ample în plenul Consiliului Local Timișoara pe marginea măririi taxelor și impozitelor, ca urmare a aplicării prevederilor din noul Cod Fiscal la nivelul întregii țări. Conform șefului Direcției Fiscale, Adrian Bodo, în Timișoara există nu mai puțin de 170.000 de proprietăți, din care circa 80% au suprafață între 50 și 70 mp, iar impozitul nu depășește 100 de lei pe an. Consilierul local Flavius Boncea a cerut ca impozitele să fie mărite cu 0.4%, asta pentru că legea prevede o majorare cuprinsă între 0.2 – 1.3 %.

Consilierul Local Alfred Simonis a menționat că prin modificarea cu pricina sunt impozitate suplimentar și persoanele care închiriază și întrețin imobile, dar că respectiva cotă ar trebui crescută gradual pe ani, și nu brusc cu 1%, dat fiind faptul că se va ajunge la costuri foare mari.


Primarul Nicolae Robu a fost împotriva votării amendamentului și a cerut ca noua creștere să fie de 0.6%. „Nu ne deranjează că oamenii sunt din altă parte, din alte orașe și au proprietăți aici, ce mă deranjează pe mine ca primar este să știu că în Timișoara proprietățile stau de izbeliște. Cred că 0.4 este prea coborât, pe oameni îi va durea în cot că stă terenul fără nicio valorificare”, a spus Robu.

Directorul Bodo a menționat că momentan nu se poate face o estimare care să arate ce creștere ar fi necasară pentru a menține aceleași venituri la buget ca și anul trecut. Simonis a mai cerut și ca între proprietarii de case cu valoare de monument istoric să se facă o diferenţiere, cerând ca doar clădirile care au fost reabilitate de proprietari să fie scutite în continuare de plata impozitelor locale. E important de precizat că momentan proprietarii clădirilor istorice nu au plătit impozite de circa 20 de ani.

Aleşii au decis ca pentru proprietăţile deţinute de persoane fizice cu rol de locuinţă impozitele să rămână la fel, la fel şi pentru imobilele închiriate ca şi locuinţe. Cei care deţin spaţii şi nu le folosesc sau le închiriază ca spaţii pentru afaceri vor plăti impozite mai mari cu 0.6%. Spaţiile comerciale deţinute de persoanele fizice vor fi impozitate cu 0.6% în plus, iar cele deţinute de persoane juridice cu 1%. Dacă imobilul deţinut de o persoană juridică este închiriat pe post de locuinţă, acesta va fi impozitat cu 0.1% mai mult.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.