Avionul companiei Malaysia Airlines doborât anul trecut în Ucraina, lovit de o...

Avionul companiei Malaysia Airlines doborât anul trecut în Ucraina, lovit de o rachetă rusească. Ce spune producătorul de armament

1
DISTRIBUIȚI

avion prabusit ucraina rt_com

Cursa MH17 a companiei Malaysia Airlines a fost doborâtă deasupra estului Ucrainei de o rachetă sol-aer de fabricație rusă, informează marți Biroul olandez pentru securitate în raportul său final privind tragedia aviatică din iulie 2014 soldată cu 298 de morți, relatează Reuters, DPA și AFP.

Trei membri ai echipajului avionului Malaysia Airlines au fost uciși în cockpit când racheta a lovit Boeing 777. ‘În cadavrele a trei membri ai echipajului au fost găsite fragmente de obiecte’ solide propulsate cu mare viteză, a declarat președintele biroului, Tjibbe Joustra. Practic, potrivit explicațiilor de pe unele site-uri de specialitate, focosul a detonat în exterior și mii de fragmente de metal au lovit cu o viteză mai mare decât cea a sunetului fuselajul de aluminiu.

Alte fragmente găsite în cockpit, precum cele din sticlă și aluminiu, dovedesc că avionul a fost perforat din exterior, relevă raportul făcând referire la o înregistrare video. De asemenea, Joustra a adăugat că în cockpit s-au găsit urme de vopsea care ar proveni de la racheta care transporta focosul de tipul 9N314M.

Avionul a fost distrus și s-a împrăștiat pe o zonă de 50 de kilometri pătrați.

Biroul olandez pentru securitate, care nu are în atribuții să stabilească responsabilitatea pentru doborârea avionului, nu a specificat cine a lansat racheta.

Președintele biroului, Tjibbe Joustra, a declarat că racheta a lovit avionul Boeing 777 în partea stângă a cockpitului, fiind lansată dintr-o zonă de 320 kmp din estul Ucrainei.

‘Zborul MH17 s-a prăbușit în urma detonării unui focos în exteriorul avionului în partea stângă a cockpitului.


Acest focos corespunde tipului de rachete instalate pe sistemele sol-aer Buk’, a afirmat el.

Tjibbe Joustra a mai afirmat că investigația a determinat, pe lângă ceea ce s-a întâmplat cu avionul Malaysia Airlines, și ceea ce nu s-a întâmplat.

‘MH17 nu s-a prăbușit ca urmare a unei lovituri a unui meteorit. De asemenea, am exclus posibilitatea unei defecțiuni tehnice sau a unei bombe’, a spus el, precizând că nu a existat nicio coliziune în aer cu un alt avion.

Potrivit raportului, Ucraina ar fi trebuit să închidă spațiul aerian deasupra zonei de conflict. În ziua doborârii avionului, 160 de aparate de zbor au survolat zona în care a fost lovit avionul Malaysia Airlines.

‘Am ajuns la concluzia că existau suficiente motive pentru autoritățile ucrainene ca să închidă preventiv spațiul aerian deasupra părții de est a țării’, a spus Tjibbe Joustra.

Constructorul rachetelor BUK respinge concluziile anchetei

Almaz-Antei, constructorul rus al sistemelor de apărare antiaeriană BUK, a contestat marți concluziile anchetei internaționale coordonate de Olanda în cazul prăbușirii avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines în estul separatist al Ucrainei.

Anchetatorii internaționali însărcinați cu stabilirea cauzelor tragediei din iulie 2012 au stabilit, după cum a scris presa olandeză, că avionul malaezian a fost doborât de o rachetă sol-aer de tip BUK lansată dintr-o zonă controlată de rebelii proruși.

După ce a procedat la explozia unei rachete BUK lângă un avion care nu mai este în exploatare, fabricantul rus a concluzionat că ‘experiența sa în condiții reale dezminte complet versiunea olandezilor în privința tipului de rachetă utilizat și a locului de unde a fost trasă’, a declarat în cadrul unei conferințe de presă directorul constructorului rus, Ian Novikov, potrivit AFP.

Biroul olandez pentru Securitate (OVV), care a coordonat ancheta internațională, urmează să prezinte oficial marți concluziile raportului final, la 15 luni de la prăbușirea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines, care efectua un zbor pe ruta Amsterdam-Kuala Lumpur și care a fost doborât într-o zonă afectată de lupte între separatiștii proruși și forțele guvernamentale ucrainene.

În tragedie și-au pierdut viața toate cele 298 de persoane aflate la bord, două treimi dintre victime fiind olandezi.

Ucraina și SUA susțin că avionul a fost doborât de separatiști proruși cu o rachetă sol-aer de tipul BUK, furnizată de Rusia, în timp ce Moscova respinge acuzațiile și atribuie forțelor ucrainene responsabilitatea pentru această tragedie.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.