Avocatul Carmen Obârşanu, la PRESSALERT LIVE: „Corupţia în magistratură depăşeşte 50%”. Ce...

Avocatul Carmen Obârşanu, la PRESSALERT LIVE: „Corupţia în magistratură depăşeşte 50%”. Ce părere are despre pensiile UMFLATE ale unor foşti procurori VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

carmen obarsanu avocat 1

„Magistraţii cinstiţi sunt minoritari, iar corupţia în magistratură depăşeşte 50 %” – acesta este punctul de vedere al avocatului timişorean Carmen Obârşanu, care a fost invitată, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE. Avocatul a ţinut să precizeze faptul că în magistratură, corupţia nu se manifestă doar în bani, ci „şi pe funcţii”.

Carmen Obârşanu a vorbit în emisiunea din această seară şi despre pensiile umflate lunar cu peste 1.000 euro a unor foşti procurori de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara, care s-ar fi făcut după un algoritm ciudat, conform auditorilor de la Curtea de Conturi. Vă reamintim că magistraţii şi-au depus cererile de pensionare în 2008 şi s-a stabilit o pensie, dar cei doi au rămas în activitate, după care în 2009 au cerut o recalculare/revizuire pe motiv că veniturile brute au crescut în urma primirii banilor din sentinţe judecătoreşti care prevedeau restituirea unor drepturi băneşti. În ambele situaţii cei doi s-au dus la casa de pensii cu adeverinţe tip semnate de Vasile Bâc, procurorul general de la acel moment.


Cei doi s-au pensionat de abia în 2011 când Bâc le-a eliberat o adeverinţă atipică, semnată doar de el, în care era precizată numai vechimea, nu şi veniturile brute din ultima lună. Casa de Pensii le-a calculat pensia după veniturile din 2009, cele mai mari, şi vechimea din 2011, auditorii constatând că statul a fost păgubit cu aproape 500.000 lei numai în cele două cazuri deoarece, printre altele, nu s-a ţinut cont de prevederea legală care spune că pensia nu poate depăşi venitul brut din ultima lună de activitate. În mod ciudat, Curtea de Conturi a anulat toate constatările, stabililind că totul ar fi fost legal, admiţând argumentele invocate de cei de la parchet şi de la casa de pensii.

Întrebată de către moderatorul emisiunii care este momentul în care cei doi magistraţi devin pensionari, Carmen Obârşanu a precizat că anul 2011, asta pentru că „în acel moment a fost încetat raportul de servicii cu cei cu care au lucrat. În anul 2008, aceştia erau magistraţi, încă erau în sistem, până în anul 2011”. Avocatul timişorean nu este uimit de faptul că Vasile Bâc a invocat o lege apărută în 2010 pentru a justifica revizuirea şi recalcularea pensiilor celor doi foşti procurori, care s-a făcut în 2009, deci cu un an înainte de apariţia legii. „Şi în dosarul Moraviţa, judecătorul mi-a respins o cerere din 2013 pe baza unei legi apărute în 2014. Mi s-a spus apoi că este o eroare”.

Carmen Obârşanu mai consideră că în scandalul foştilor procurori cu pensii umflate „categoric au fost presiuni făcute. Vasile Bâc nu are ce să rişte, pentru că a dat o adeverinţă cu vechimea foştilor procurori. Cred că la Curtea de Conturi sunt probleme, aveau în faţă o stare de fapt pe care trebuiau să o verifice”. În final, întrebat de către moderatorul emisiunii dacă crede că foştii procurori vor rămâne cu aceste pensii umflate, avocatul timişorean a ţinut să precizeze că „atunci când va exista interes din partea cuiva să se remedieze situaţia, se va stabili legalitatea. Dacă nu e interes, vor fi lăsaţi în pace. Din România încă mai este de furat”.

1 COMENTARIU

  1. Azi, a spune adevarul, este un act de curaj! Are mare dreptate, d-na Obarsanu! Coruptia este mult peste 50%! Daca 75% din justitiarii tarii ar avea curajul ei, astazi Romania ar arata altfel!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.