Castelul Corvinilor din vestul ţării, unul dintre cele mai frumoase conace din...

Castelul Corvinilor din vestul ţării, unul dintre cele mai frumoase conace din Europa, va fi RESTAURAT. Cât de SPECTACULOS va arăta la final FOTO

0
DISTRIBUIȚI
castelul corvinilor
Foto: Mircea Serban

Unul dintre cele mai frumoase monumente medievale din România, dar şi din Europa, aflat în vestul ţării, va arăta şi mai spectaculos. Aproximativ 7,5 milioane de euro, fără TVA, este valoarea unui amplu proiect ce vizează restaurarea integrală şi revitalizarea Castelului Corvinilor din Hunedoara. Primăria Hunedoara a reuşit să obţină un aviz favorabil din partea Ministerului Culturii pentru acest proiect, care ar urma să fie finanţat cu bani de la Uniunea Europeană.

„Proiectul este avizat în faza DALI şi deja s-au adunat şase kilograme de documentaţie. Dorim să obţinem bani europeni pentru restaurarea integrală a castelului, începând cu zonele de acoperiş care au nevoie de intervenţii, elementele din piatră şi din lemn din interiorul castelului şi terminând cu elemente muzeale expuse în aproape fiecare încăpere a monumentului. Proiectul este însă mult mai amplu şi avem speranţe reale că vom reuşi să obţinem finanţarea. Dacă acel moment va veni anul viitor, cu atât mai bine”, a declarat Costin Tinca, managerul Castelului Corvinilor, pentru Glasul Hunedoarei.

castelul corvinilor
Foto: Sorin Tipcu

Proiectul prin care spectaculosul conac din vestul ţării va fi reabilitat se numeşte „Restaurarea şi valorificarea durabilă a Castelului Corvinilor”.


Acesta include atât lucrări de refacere a edificului, dar şi realizarea a 20 de noi puncte de atracţii în interiorul său şi în imediata apropiere. Astfel, se doreşte reconstruirea morii medievale sub podul principal de acces, iar pe platoul de lângă pârâul Zlaşti, în drepta podului, va apărea un amfiteatru şi sub tribunele sale vor fi amenajate grajduri pentru cai şi un corp de gardă.

Totodată, sub pod va apărea şi un loc de joacă pentru copii. O fântână arteziană, o fierărie, o arenă pentru turniruri, o mică piaţă de servicii şi o zonă de alimentaţie publică vor fi realizate în jurul vechiului pod. De asemenea, în cadrul proiectului va fi construit şi un manej de cai şi ponei, dar şi o terasă de belvedere. În final, noua atracţie a Castelului Corvinilor din Hunedoara va fi zona din spate a conacului, iar porţiunea din drepta podului principal de acces va fi total schimbată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.