Cel mai amplu eveniment de artă contemporană din Timișoara începe azi. Vezi...

Cel mai amplu eveniment de artă contemporană din Timișoara începe azi. Vezi programul complet

0
DISTRIBUIȚI

art encounters

Art Encounters, “Aparență și esență” este unul din cele mai importante evenimente care va marca viața culturală timișoreană în luna octombrie, când remarcabile lucrări de artă contemporană românească semnate de peste o sută de artiști vor fi expuse în nu mai puțin de 17 spații, începând cu muzeul de artă, Memorialul Revoluției, sinagoga din Cetate, halele Timco, cazarma U și nu mai puțin de 12 galerii de artă, precum și în trei spații din Arad.

Expoziţia “Şiruri secvenţiale” de la muzeul de artă este construită pornind de la un desen al lui Brâncuşi care nu a fost niciodată până acum prezentat publicului în original şi care alătură artişti români şi străini în a căror operă apare principiul repetiţiei ca modalitate de a sugera timpul sau infinitul.

Principala expoziţie de grup, “Aparenţă şi esenţă”, organizată la Halele Timco, cuprinde lucrări a peste 40 de artişti, fiind o trecere în revistă a mai multor generaţii, în care artişti din tânăra generaţie stau alături de nume de referinţă precum Ion Grigorescu, Geta Brătescu sau Florin Mitroi.

Instalaţia lui Adrian Ghenie, “Darwin’s Room”, este o reconstrucţie fizică a unui tablou de Rembrandt, ce oferă o experienţă care trebuie trăită. Dan Perjovschi va umple faţada de sticlă cu desenele sale iar alţi artişti tineri expun lucrări special concepute pentru acest eveniment. Ana Lupaş îşi prezintă în spaţiul Geam MAT de la muzeul de artă a treia ipostază, cea finală, a lucrării realizate prima dată în 1970, “Instalaţia umedă”, instalaţia de sunet a Ioanei Nemeş, artistă din generaţia recentă, reproduce în sinagoga din Cetate un autointerviu despre artă, viaţă şi moarte, devenind o invitaţie la reflecţie iar Anca-Munteanu-Rimnic prezintă în spaţiul bibliotecii Academiei instalaţia “Lament”.

Câteva momente-reper din istoria artei contemporane timişorene sunt prezentate în expoziţii special concepute. Prima este expoziţia “Sigma: Cartografia învăţării 1969-1983”, realizată împreună cu filiala Timiş a Ordinului Arhitecţilor din România, şi documentează experimentele pedagogice din anii ’70 şi ’80 de la liceul de artă şi facultatea de arhitectură. În program e cuprinsă şi recrearea proiecţiei Multivision I a grupului Sigma, care, în 1978, a fost prima instalaţie multimedia din România. Expoziţia semnată de Ileana Pintilie, “Dincolo de Cortina de fier. Festivalul Zona Europa de Est”, este o readucere în atenţia contemporaneităţii a festivalurilor anilor ’90 de la Timişoara, ce constituie puncte de referinţă pentru o întreagă generaţie de artişti.

Fotografia se află în centrul atenţiei în expoziţia “Momente cotidiene” de la Galeria Calpe, în care trei artişti români şi unul finlandez captează momente de viaţă obişnuită din România ultimelor patru decenii. “Cercetare de bază”, expoziţia de la Galeria Pygmalion, pune faţă în faţă creaţiile a doi artişti care nu se feresc de întrebările existenţiale: Ion Grigorescu şi Mihai Olos iar grupul timişorean Avanpost va prezenta în spaţiul Memorialului Revoluţiei o inserţie artistică în acest loc simbolic al oraşului, în expoziţia intitulată “Conexiunea cu prezentul”.


Galeria Helios va găzdui expoziţia intitulată “Fiii şi fiicele lui Brâncuşi. O intrigă de familie (Actul II)”, şi o serie de ateliere concepute de către salonul de proiecte, activităţi care vor explora modul în care funcţionează cultul lui Brâncuşi în România.

Ioana Mandeal este curatorul expoziţiei “Pe terenuri plutitoare. Moduri de a practica imponderabilitatea”, de la City Business Centre, în care sunte prezentaţi tineri artişti care se remarcă printr-o puternică vibraţie de sensibilitate.

Expoziţia “André Cadere, documente conceptuale 1072-1978” de la Fundaţia Triade este un proiect monografic de recuperare a unui important artist român recunoscut în străinătate la sfârşitul anilor ’60 şi în anii ’70 drept un exponent original al artei conceptuale dar foarte puţin cunoscut sau înţeles în România. Dan Perjovschi va fi prezent şi la Balamuc, cu o expoziţie de Fanzine realizate de el în ultimii 20 de ani. Programul este completat de expoziţii personale la Galeria Calina, unde Liviana Dan prezintă Souvenirs from Earth iar doi artişti timişoreni, Iosif Kiràly şi Doru Tulcan, expun în cadrul expoziţiei “Înregistrarea urmelor (1970-1990)” de la Galeria Jecza. Un proiect de interes este cel de la Cazarma U, în care sunt prezente câteva dintre cele mai importante galerii de artă contemporană din ţară, cu proiecte specifice. Dincolo de artă, e o ocazie unică de a explora o clădire închisă de atât de multă vreme pentru public.

La Arad, expoziţia principală e organizată la fabrica TEBA, unde curatorii evenimentului au invitat artişti din estul Europei. Festivalul R.E.M.X. are loc la muzeul de artă şi la Atrium Mall din oraş. Aradul are şi o prezenţă artistică la Timişoara, în Casa cu Lei din Piaţa Unirii, aici regăsindu-se o prezentare care completează expoziţiile R.E.M.X. de la Arad.

Programul detaliat al evenimentelor poate fi consultat în imaginile de mai jos:

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.