Concert special al Filarmonicii Banatul, dedicat unui dirijor important. Cînd are loc

Concert special al Filarmonicii Banatul, dedicat unui dirijor important. Cînd are loc

0
DISTRIBUIȚI

filarmonica09_resize

Anul acesta, Filarmonica „Banatul” comemorează 100 de ani de la naşterea unui muzician valoros, care a fost dirijor şi director al instituţiei — Mircea Popa.


Născut în 1915 la Kovin, în Banatul sârbesc, Mircea Popa a devenit dirijor al Operei Române din Cluj, iar mai târziu dirijor la Filarmonica din acelaşi oraş. S-a întors la Timișpara, acolo unde a studiat muzica în tinerețe, la deschiderea Filarmonicii, unde a fost dirijor şi director. ”Lui i se datorează formarea şi instruirea membrilor orchestrei, pe vremea când nu toţi instrumentiştii aveau o pregătire profesională de înalt nivel. Cu toată activitatea susţinută, a avut timp să compună diferite lucrări, în special în domeniul muzicii de camera”, arată concertmaetrul Mircea Tătaru.

S-a stins din viaţă la 60 de ani.

În memoria sa, concertul de vineri, 16 octombrie va debuta cu un fragment din lucrarea sa Rapsodie bătăţeană. Maestrul Radu Popa, dirijorul concertului, propune în continuare audiţia Poemului simfonic „Till Eulenspiegel” Op. 28, de Richard Strauss şi Concertul pentru vioară şi orchestră în Re major, op. 35 de Piotr Ilici Ceaikovski.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.