Concert SPECIAL în conacul părăsit de la Banloc. Care este scopul evenimentului...

Concert SPECIAL în conacul părăsit de la Banloc. Care este scopul evenimentului și ce artiști participă

0
DISTRIBUIȚI

castelul-banloc-5

Sâmbăta aceasta, timișenii melomani sunt invitați la Banloc, să descopere muzică frumoasă și o istorie de poveste a castelului de aici. De la ora 13.00, în incinta Castelului Banloc va avea loc un concert susținut de maestrul Nicolae Voiculeț (nai) și Ansamblul Flauto Dolce (Zoltán Majó, Mária Szabó, Noémi Miklós și Mihaela Maxim). Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român împreună cu Mitropolia Banatului, vrea să promoveze monumentul istoric din Banloc și să contribuie la recuperarea și introducerea edificiului în circuitul cultural.

La 50 de kilometri de Timișoara, Castelul Banloc a fost ridicat la sfârșitul secolului în 1793, de contele Lázár Karátsonyi.


Izvoarele istorice sugerează că Banlocul ar fi fost, în intervalul 1552-1716, sediul pașei de la Timișoara. O perioadă de glorie a Castelului se înregistrează în jurul anului 1935, an în care Regina Elisabeta a Greciei, sora Regelui Carol al II-lea al României, cumpără clădirea și ce a mai rămas din parc. După 1945, clădirea și terenul rămân neprotejate și sunt distruse. Biblioteca și arhiva Castelului sunt arse. Ulterior, castelul a intrat în proprietatea mai multor instituții, până în 2009 când castelul a fost cedat de Primăria Banloc Mitropoliei Banatului.

Ansamblul Flauto Dolce, format la Cluj, în anul 2000, la inițiativa lui Zoltán Majó, este alcătuit din trei sau patru instrumentiști și o soprană, toți cu o bogată experiență artistică. Repertoriul este format din muzică veche, tradițională, din Europa Apuseană. Ansamblul se dedică, în aceeași măsură, redescoperirii muzicii vechi, tradiționale, din spațiul românesc.

Accesul publicului la concertul de sâmbătă este liber.

Sursa foto: lataifas.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.