Crime împotriva integrității

Crime împotriva integrității

3
DISTRIBUIȚI

vali silaghi 09

Așa cum era normal, când Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție a anunțat că Ion Iliescu este urmărit penal pentru crime împotriva umanității în dosarul Mineriadei, toate canalele de știri au „explodat” cu această știre.

După primul „val” am observat, însă, o schimbare. Odată dată știrea inițială, în toate continuările și repetările, majoritatea canalelor de știri au trecut de la „crimă” la „infracțiune”. Practic același lucru, sigur, doar că, deși cred că am urmărit o grămadă (mult prea mare) de știri în ultimele decenii, nu țin minte să fi auzit niciodată sintagma „infracțiuni împotriva umanității”. Doar „crime împotriva umanității”, din ’90 până-n 2015, de la CNN la Russia Today, din Africa până-n Balcani, de la Hitler la Khmerii Roșii.

Și atunci ce s-a întâmplat săptămâna asta cu o bună parte din știrile românești? A dat CNA-ul vreo regelementare? Se folosește „infracțiune” ziua și „crimă” doar după ora 22.00? A suferit toată lumea un lapsus de vocabular?

Infracțiune e când trec eu strada pe la brutărie, pentru că mă aflu fix între două treceri de pietoni aflate la 100 de metri la stânga și la dreapta.


Infracțiune e când ascunzi pâinea sub haină și pleci fără să plătești. Ce mai, infracțiune e când iei șpagă și pui umărul la călătoria țării spre fundul prăpastiei (pentru că de căzut am căzut demult). Alea-s infracțiuni. Ce s-a întâmplat în iunie 1990 a fost CRIMĂ. Nu vă temeți de cuvinte.

PS: ieri a fost clasat dosarul Revoluției, cu aproape 0 (zero) răspunsuri. Acolo ce eufemism a fost? Abateri împotriva umanității?

3 COMENTARII

  1. Imi pace cum scri vali doar ca a trece strada printr-un loc nepermis constituie contraventie nu infractiune. In rest sa auzim numai de bine!

    • Mulțumesc! Și mulțumesc pentru atenționare. N-am avut niciodată probleme cu legea, de acolo și lipsa mea de familiaritate cu terminologia. Cum nu cred că afectează ideea principală a comentariului, am s-o las de data asta așa. Sănătace! 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.