Cum a devenit unică în România statuia Sfântului Nepomuk din Piața Libertății

Cum a devenit unică în România statuia Sfântului Nepomuk din Piața Libertății

0
DISTRIBUIȚI

DSC_0924

Reabilitarea statuii Sfântului Nepomuk din Piața Libertății a adus şi o premieră națională la Timișoara – aici se găsește singura statuie din România protejată de porumbei cu senzori ultrasunet. Pe monument au fost montare trei aparate de plastic, de culoare albă.


Fiecare are deschidere într-un unghi de 100 de grade, zonă în care emite ultrasunetele neplăcute pentru păsările care populează orașul. Până la reabilitarea din vară, statuia era ocrotită de porumbei cu ajutorul unei plase.

Potrivit reprezentanților Primăriei Timișoara, dacă sistemul își va dovedi eficiența, el va fi aplicat și în cazul altor monumente sau clădiri care suferă de pe urma porumbeilor. Principala problemă cu păsările este că ciugulesc din calcarul din care e realizată statuia, pentru a-și ajuta digestia. Cei trei senzori ultrasunet și montarea lor au costat 3.096 de lei.

Statuia din Piața Libertății a fost comandată în anul 1753 la Viena de către Congregaţia Sfântului Nepomuk şi a Sfintei Fecioare Maria. Monumentul a fost executat la Viena de către sculptorii F. Blimm şi E. Wasserburger, din calcar de Leitha.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.