CUTREMURĂTOR Tot mai multe persoane tinere din vestul ţării, diagnosticate cu cancer...

CUTREMURĂTOR Tot mai multe persoane tinere din vestul ţării, diagnosticate cu cancer la plămâni. Cum ne afectează ţigările şi aerul poluat

1
DISTRIBUIȚI

plamani

Semnal de alarmă tras de un medic timişorean. Tot mai multe persoane tinere din vestul ţării sunt diagnosticate cu cancer la plămâni. Din păcate, pentru că plămânul nu doare, mulţi dintre pacienţii care suferă de o astfel de boală află că sunt în fază terminală, motiv pentru care se pot face prea puţine lucruri pentru ca viaţa să le fie salvată.

“Cam după zece ani de zile, orice fumător face un grad de enfizem pulmonar, care se dezvoltă în BPOC. Cam unul din patru BPOC-işti fac cancer pulmonar sigur, 100 %. Mai nou, cancerul pulmonar l-am întâlnit mai des decât viroza respiratorie.


Pentru că plămânul nu doare, o parte din pacienţii nou diagnosticaţi vin în fază terminală, vin pentru tratament paliativ sau chimioprofilaxie care îi ajută o lună, maxim două. Şi mai ales persoanele diagosticate cu cancer pulmonar sunt din ce în ce mai tinere”, avertizează Cristian Oancea, medic pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş” din Timişoara.

Potrivit doctorului timişorean, de vină pentru apariţia cancerului pulmonar este, în primul rând, factorul genetic, dar un rol important au şi ţigările, radiaţiile sau poluanţii. “Dacă există un membru al familiei care a avut cancer, atunci suspiciunea de a dezvolta alt membru din acea familie un tip de neoplasm creşte undeva la 70 %. Riscul de a dezvolta cancer creşte undeva între 60 şi 70 %. Moştenirea genetică este cea mai importantă. Apoi, un rol îl are fumatul, biomasa – cei care lucrează cu noxe, cu poluanţi, solvenţi, cauciucuri, şi radiaţiile care sunt peste tot”, mai explică medicul Cristian Oancea.

Pneumologul timişorean atrage atenţia asupra faptului că spaţiile verzi au un rol foarte important pentru sănătatea plămânilor noştri, dar Timişoara a rămas cu mult în urmă la acest capitol.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.