Designerul Mihaela Motişan: „La capitolul evenimente de modă, Timişoara e în urma...

Designerul Mihaela Motişan: „La capitolul evenimente de modă, Timişoara e în urma unor oraşe ca Iași sau Cluj“. Care este secretul longevității pentru creatorul de modă

0
DISTRIBUIȚI

mihaelamotisan1Designerul timişorean Mihaela Motişan, care se află de 15 ani în branşa fashion-ului, pregăteşte o mini-colecţie care va fi lansată în cadrul unui nou eveniment sub tutela „Schimb de haine“, organizat de Sfera Timişoarei, care va avea loc în 24 octombrie, la Nouveau.

În ceea ce priveşte evenimentele dedicate modei în oraşul nostru, Motișan este de părere că acestea sunt tot mai puţine, iar tinerii designeri absolvenţi ai școlii specialitate nu îşi găsesc locul în branşă. „Timişoara nu mai are prea multe evenimente dedicate fashion-ului. Din acest punct de vedere e mult mai rău decât în anii trecuţi. Nu se mai organizează festivaluri de modă, colecţiile dedicate sunt tot mai puţine. Da, în fiecare an circa 20 sau 25 de designeri termină Facultatea. Majoritatea dintre ei pleacă în ţări străine. O parte dintre absolvenţi dispar pur şi simplu. Asta pentru că nu reuşesc să găsească legătura dintre cea ce propun ei şi partea financiară. Unii au un alt job, din care trăiesc, pentru că nu se pot susţine. Deşi mulţi termină design vestimentar, aleg să nu activeze în branşă“, a spus Mihaela Motişan.

Chiar dacă Timişoara are parte de tot mai puţine evenimente dedicate fashion-ului, lumea se îmbracă bine, în mare măsură şi datorită faptului că în zilele noastre există multe branduri de renume şi mai există şi posibilitatea de a se informa.

„În zilele noastre există Google. Nu e necesar ca un designer să îmbrace masele. Există diverse metode de a-ţi schimba garderoba, inclusiv schimbul de haine, unde nu dai niciun ban. Pe 24 octombrie vom avea cea de-a şaptea ediţie a acestui eveniment. În general, lumea se îmbracă bine la Timişoara. Deja nu mai e un lux să fii îmbrăcat bine, avem multe branduri şi se găsesc multe chestii interesante. Văd multă lume îmbrăcată bine. Desigur, unii greşesc atunci când încearcă să epateze şi combină branduri. În cluburi lumea vine bine îmbrăcată. Segmentul de oameni care merge în cluburi pun preţ pe cum arată. Fetele adolescente şi post – adolescentinele (cele peste 25 de ani) sunt în general fashion victim. Nu e ieftin, dar cei care merg în asemenea locuri îşi permit să se îmbrace bine“, a mai adăugat Mihaela Motişan.

mihaelamotisan2„Ca şi designer vestimentar, trebuie să te mişti foarte repede, să fii în pas cu ceilalţi”

În cazul în care ar fi să comparăm evenimentele de modă din oraşul nostru cu ceea ce se întâmplă în alte oraşe mari din ţara noastră, din nou ajungem la concluzia că Timişoara a rămas în urmă.


Cel puţin aşa susţine designera timişoreană care a prins şi „vremuri mai bune“ ale fashion-ului din oraşul nostru.

„Avem nevoie de zona asta de acţiune. La capitolul evenimente de modă Timişoara e în urma unor oraşe ca şi Cluj sau Iaşi. De Bucureşti nu mai vorbesc. Am participat recent la un eveniment în Bucureşti ţinut pe o străduţă, unde a fost extraordinar de frumos, totul pus la punct. Ar fi frumos să facem şi noi evenimente de acest gen. Cu oameni din lumea mondenă, care se strâng laolaltă. Avem nevoie de un club în care să se socializeze. Ar fi interesant să îi strangem pe toţi la un loc şi să începem să le facem program seara“, spune Mihaela Motişan.

Şi pentru că în zilele noastre e tot mai greu să organizezi evenimente dedicate fashion-ului, designerii locali s-au orientat mai mult spre mini-colecţii, care sunt promovate prin interemediul reţelelor de socializare. „Nu ştiu câte colecţii am avut de-a lungul timpului. Dar am avut o vreme în care evenimentele de modă erau frecvente, chiar săptămânale. Acum fac mini – colecţii pe care le promovez pe reţelele sociale. Ca şi designer vestimentar, trebuie să te mişti foarte repede, să fii în pas cu ceilalţi. Faci cinci ţinute, realizezi o şedinţă foto şi vezi reacţia publicului. Vezi cum funcţioneaza ideile şi ai posibilitatea să adaugi diverse variaţii la ideile respective. Când faci o coleccţie cu 40 de piese nu ai puterea financiară să vii peste două săptămâni cu altă colecţie“, spune Mihaela Motişan.

Chiar dacă evenimentele dedicate modei lipsesc, Timişoara are parte de o syerie de designeri vestimentari buni, care au publicul lor. Dacă sunteţi curioşi să aflaţi care este secretul cu care poţi rezista mulţi ani în această branşă, Mihaela Motişan ne lămureşte: „Fiecare sezon e un test. Chiar dacă sunt de 15 ani în branşă, sunt perfect conştientă de faptul că următoarea mea colecţie s-ar putea să nu placă. Poţi să ai cliente care să meargă altundeva. Există designeri buni în Timişoara şi fiecare are un public dedicat. Ideal e ca fiecare să îşi vadă de treabă. Eu am suficientă experienţă ca să nu intru în polemici. Care e secretul meu? Unul singur: mă adaptez întotdeauna în trenduri. Sunt într-o schimbare şi încerc să ţin pasul cu ceea ce trebuie. Ăsta e secretul meu“, a concluzionat Mihaela Motişan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.