Dovleci gigantici, produse tradiționale și spectacole, la concursul de la Kikinda. Cum...

Dovleci gigantici, produse tradiționale și spectacole, la concursul de la Kikinda. Cum s-au distrat timișorenii FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1740749389">

14. premiantul

O dată cu toamna a venit şi vremea culesului roadelor iar belşugul
adus în casele oamenilor este prilej de mare bucurie. Cum locuitorii Kikindei obişnuiau să spună că dacă te urci pe un dovleac vezi întreaga Kikindă pentru a sugera cât de netedă e câmpia în care se află oraşul şi cât de prielnică este pentru creşterea dovlecilor, de trei decenii micul oraş sârbesc a devenit renumit prin concursul pe care-l organizează pentru alegerea celui mai mare şi celui mai lung dovleac din întreaga Serbie.
Timişorenii şi locuitori din alte aşezări ale Banatului românesc care au ales să petreacă sfârşitul de săptămână la Kikinda au avut toate motivele să se simtă în mica localitate de dincolo de graniţă ca acasă. Istoria modernă a oraşului începe în secolul al XIX-lea şi aidoma altor aşezări din câmpia bănăţeană Kikinda este un orăşel cu străzi drepte, străjuite de copaci bătrâni, la fel ca piaţa centrală a oraşului. Patrimoniul arhitectural din centrul oraşului, unde se remarcă clădirile construite la sfârşitul secolului al XIX-lea şi începutul secolului XX în stilurile secession, neobaroc sau eclectic sau biserica barocă, ilustrează, la rândul lui, trecutul comun al Banatului istoric.
Sâmbătă, în cea mai importantă zi a sărbătorii, când avea loc şi concursul de cântărire a dovlecilor, piaţa forfotea de lume iar tarabele cu tot felul de mărfuri colorau sărbătoarea cu atmosfera balcanică specifică zonei. Printre localnici, vorba românească era auzită pretutindeni. Dovlecii erau peste tot, de la cei mai mărunţei până la alţii uriaşi, ingenios aranjaţi în întreaga piaţă şi decorând intrarea primăriei şi holul acesteia, până în sala de recepţie unde oaspeţii au fost primiţi de primarul oraşului. Plăcintele, ştrudelul şi alte produse din dovleac sau specialităţi culinare tradiţionale s-au epuizat în scurt timp de pe tarabe. Dovleacul, vedeta acestei sărbători, a fost valorificat din plin, fiind simbolizat în diverse feluri, de la costume populare, pălării sau pelerine până la cercei, măşti, tablouri, ceasuri de perete şi alte suveniruri artizanale. O prezenţă surprinzătoare a fost un stand tocmai de la Buzău, de asemenea o zonă cunoscută pentru cultivarea dovlecilor. Puncte de atracţie au fost şi mamutul Kika din muzeul oraşului, expoziţia de pictură naivă sau muzica sârbească specifică locului şi parada populară.
Cel mai aşteptat moment a fost aflarea cîştigătorilor concursului. În acest an, cel mai greu dovleac, de dimensiuni impresionante, a cântărit nu mai puţin de 433 de kilograme iar campion la lungime a fost un dovleac de 1,92 metri. Premiul cel mare oferit câştigătorului a fost de 100.000 de dinari.

Foto – Constantin Duma – galerie foto

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.