Timişorenii care au hipertensiune arterială, diabet zaharat, nu mănâncă sănătos, nu fac sport sau sunt obezi au mai multe şanse de a suferi un accident vascular cerebral. Potrivit statisticilor, România se află pe locul trei în Europa în ceea ce priveşte incidenţa accidentului vascular cerebral, care este în creştere în ţara noastră. Mihaela Simu, şeful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Judeţean Timişoara, atrage atenţia că fac accidente vasculare cerebrale chiar şi tineri.
În cazul în care supravieţuiesc, aceşti pacienţi pot rămâne cu sechele. „Patologia neurologică şi mai ales cea a accidentelor vasculare cerebrale este grevată de o sechelaritate importantă.
Recuperarea, intervenţiile cât mai precoce sunt esenţiale pentru a câştiga din handicapul pe care-l au pacienţii şi şansele lor de reinserţie socială într-o formă cât mai bună. În lume, cea mai mare povară economică o reprezintă pacienţii sechelari după accidente vasculare cerebrale. În România, este prima cauză de mortalitate, uneori devansând accidentele cardiace”, a explicat, astăzi, medicul Mihaela Simu.
Potrivit medicului timişorean, 75 % din cei 2.000 de pacienţi care ajung să fie internaţi anual la Clinica de Neurologie de la „Judeţean” sunt cu patologii vasculo-cerebrale. Tocmai de aceea, Mihaela Simu spune că este foarte important ca populaţia să fie sensibilizată cu privire la această afecţiune astfel încât să ştie să se adreseze medicului la primele semne. „Şansa să faci un accident vascular cerebral este liniară din momentul în care te naşti. Riscul de accident vascular cerebral creşte odată cu vârsta, la care se adaugă o serie de factori de risc”, a mai precizat medicul neurolog.
Mihaela Simu a vorbit despre cum se pot recupera mai uşor bolnavii cu accidente vasculare cerebrale ischemice în cadrul unui nou simpozion medical organizat de Centrul de Kinetoterapie şi Masaj Banat, care a avut loc astăzi.