Europarlamentarul UDMR, Iuliu Winkler, la PRESSALERT LIVE: „Starea relațiilor dintre România și...

Europarlamentarul UDMR, Iuliu Winkler, la PRESSALERT LIVE: „Starea relațiilor dintre România și Ungaria este, din păcate, cea mai proastă de la 1996 încoace”. Ce spune despre SRI VIDEO

1
DISTRIBUIȚI

winkler5

Europarlamentarul UDMR, Iuliu Winlker, a comentat, în această seară, la PRESSALERT LIVE, pe marginea conținutului ultimului raport al SRI. În acest document se arată că „pe dimensiunea extremismului etnic, discursul pro-autonomist  a relevat tendinţa de clamare deschisă a acestui deziderat. Dacă în plan extern s-a mizat pe internaţionalizarea „politicii anti-maghiare” a Bucureştiului , în plan intern s-a pus accent pe reliefarea agresivă a specificităţii etno-culturale „secuieşti”. Pe de altă parte, măsurile întreprinse de instituţii ale statului român au determinat diminuarea intensităţii acţiunilor grupărilor pro-hungariste”

Iuliu Winkler a declarat că „la momentul actual, starea relațiilor dintre România și Ungaria este, din păcate, cea mai proastă de la 1996 încoace, când am semnat acordul bilateral dintre România și Ungaria. Momentul a fost unul important. Au fost voci și în România împotriva acestui acord, la fel și în Ungaria. De atunci am avut suișuri şi acum suntem, din păcate într-un coborâş. Acest schimb de replici între diplomaţi, între ambasadori, premieri…  Cei care suferă cel mai mult din deteriorarea relaţiilor diplomatice dintre cele două ţări sunt două comunităţi – comunitatea maghiară din România și comunitatea românească micuţă din Ungaria. Noi suntem barometrul relaţiei, termometrul relaţiei dintre cele două ţări(…) Da, și nu văd nimic rău în acest lucru. Aveți în fața dumneavoastră un politician, care în termenii raportului, mă alătur celor care clamează dechis nevoia de autonomie. De aici trebuie să începem o discuție largă, să discutăm despre descentralizare. Trăim în România, țara noastră comună, care este o țară mult prea centralizată. O țară în care descentralizarea e necesară. Vă rog să țineți minte că UDMR a fost unicul purtător de drapel pentru descentralizare” .

Winkler a precizat că din moment ce anumite regiuni sunt locuite preponderent de populație de o anumită etnie, nu e nicio problemă ca un ținut să fie, spre exemplu, numit Ținutul Secuiesc.


Mai mult, europarlamentarul spune că autonomia are ca simplu scop gestionarea fondurilor. „Așa cum în Banat năzuința este aceea să decidă în CLT despre ce facem în Timișoara sau în CJT despre ce fac eu cu această bucată de Banat, tot la fel oamenii aceia de acolo vor să decidă ei despre bucăţica lor. V-am dat exemplu în discuţia anterioară: dacă la Calafat se găsește un steag, nu știu dacă Iancu Jianu a fost pe acolo şi cineva propune în Consiliul Local Calafat <<ăsta e drapelul lui Iancu Jianu>>, nu are nimeni nicio problemă. Dacă vine cineva în Ținutul Secuiesc şi spune că <<ăsta e drapelul Ținutului Secuiesc>>, de ce este o problemă?”, a completat europarlamentarul.

Discutând pe marginea unor intervenții ale membrilor serviciilor maghiare care au încercat afectarea mediului de convieţuire interetnic, conform aceluiaşi raport, Winkler a comentat că „e foarte importantă năzuința SRI de a ști și este foarte important ca SRI să și facă datoria. (…) Discutăm ca niște oameni din afară, eu ca europarlamentar, dumneavoastră ca şi câine de pază al democraţiei – noi nu suntem, membri în comisia parlamentară a SRI – pe ceea ce este public și eu sper că ceea ce este dincolo de public, ce se spune în Parlament eu sper să fie puțin mai mult decât ceea ce citim și să fie mai convingător”.

Invitatul a conchis că e normal ca statul maghiar să ţină legătură cu cetăţenii de etnie maghiară care trăiesc în România. Iuliu Winkler a subliniat că „eu sunt membru al naţiunii maghiare şi membru al poporului român. Cred că nu este o contradicţie. Pentru mine, loialităţiile…Domnule Boţa, eu am depus de vreo trei ori jurământul pe Constituţia României şi credeţi-mă că acest jurământ înseamnă ceva pentru mine, dar asta nu mă împiedică să afirm – sunt parte a poporului român şi sunt parte a naţiunii maghiare”. Întrebat ce face dacă are o situaţie în care este în contradicţie poporul român cu naţiunea maghiară, Winklee a răspuns „eu sunt politician  ca să fac ca aceste contradicţii să existe. Dacă există voi lucra să construiesc dialog, să construiesc dezbatere şi să construiesc consens pe problemele pe care ne pot, eventual, despărţi”.

1 COMENTARIU

  1. DE CE NU MERGETI IN UNGARIA CA ACOLO VA SIMTITI MAI BINE,DIN ROMANIA VA PLACE MIILE DE EURO CE LE PRIMITI CA PARLAMENTAR SI NU FACETI NIMIC,DAR ACOLO NU VA ALEGE NIMENI CA SUNTETI TOT CA IMIGRANTI TRATATI
    DRUM BUN

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.