INEDIT Constructorii stăvilarului din Piața 700 au folosit aceeași rețetă de mortar...

INEDIT Constructorii stăvilarului din Piața 700 au folosit aceeași rețetă de mortar ca austriecii care l-au realizat. Cum va putea fi admirat FOTO

0
DISTRIBUIȚI

Stavilar

Ecluza care făcea parte din fortificația fostei cetăți habsburgice, care datează din secolul al XVIII-lea, și care a fost găsită odată cu săpăturile pentru fundația clădirii E, a cincea și ultima din proiectul City Business Centre, a fost remontată și pusă în valoare. Aceasta se găsește în piațeta din fața clădirii, în piața 700, către linia de tramvai. Investitorii au decis inclusiv amenajarea unei terase, de pe care ecluza poate fi admirată în toată splendoarea, de sus.

Stăvilarul a fost descoperit la începutul anului trecut, când au început săpăturile pentru fundația ultimei clădiri din proiectul CBC. Cu aprobarea Ministerului Culturii, investitorii proiectului au decis conservarea și mutarea acesteia, astfel încât un obiectiv istoric unic în Europa să poată fi văzut de comunitate. Stăvilarul din fața clădirii E a CBC devine un obiectiv turistic pe harta Timișoarei.

Până să ajungă astfel, stăvilarul a trecut prin trei etape. El a fost săpat. Apoi demontat, piesă cu piesă ( au fost 100.000 de piese), iar fiecare ”bucățică” a fost etichetată, inventariată, ulterior curățată și tratată special. Ultima etapă a însemnat remontarea obiectivului. Toată munca a durat peste jumătate de an, timp în care demersurile au fost filmate, în perioada următoare urmând să fie finalizat filmul documentar realizat cu această ocazie.


Acesta arată toată partea de salvare a stăvilarului și de repunere în valoare, prin încadrarea în mediul urbanistic de acolo.

Ca o curiozitate, pentru refacerea stăvilarului, s-a refăcut rețeta de mortar folosită de austrieci în secolul XVIII-lea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.