INEDIT Vestigii importante, acoperite cu sticlă pentru a putea fi admirate de...

INEDIT Vestigii importante, acoperite cu sticlă pentru a putea fi admirate de trecători. Unde se va întâmpla

0
DISTRIBUIȚI

herculane

La alții se poate. În timp ce autoritățile din Timișoara au decis să îngroape în nisip și să acopere cu pământ băile turcești vechi de sute de ani și alte vestigii descoperite în zona centrală a orașului, descoperirile arheologice dezgropate în urma lucrărilor de reabilitare de la Băile Herculane vor avea parte de alt tratament: termele romane recent descoperite în orașul-stațiune vor fi acoperite cu sticlă.

Concret, autoritățile din Băile Herculane se pregătesc să amenajeze zone pietonale, acoperite cu sticlă, prin care turiștii și localnicii să poată admira vestigiile recent scoase la lumină.

În urma săpăturilor arheologice de la Băile Herculane, muzeografii din Caransebeș au descoperit, vara aceasta, terme romane. Astfel de vestigii se găsesc doar în patru locuri din lume: Civitavecchia – la Pompei, Pamukale – Turcia, în nordul Italiei și la Băile Herculane.

Termele au ieși la iveală cu ocazia unei cercetări arheologice preventive în vederea descărcării de sarcină arheologică, în centrul stațiunii, pe strada principală, în apropierea Cazinoului, între hotelurile Traian și Decebal.


Potrivit directorului Muzeului Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Adrian Ardeț, citat de Express de Banat, cercetătorii au descoperit, în premieră, bazinele termale romane: „Este pentru prima dată după 250 de ani când descoperim o asemenea bogăție istorică, o moștenire incontestabilă. Primii au fost austriecii, care au investigat zona, descoperind inscripții și artefacte romane pe care le-au dus la Viena. Pe lângă bazinele termale romane s-au descoperit artefacte care au fost aduse spre cercetare la muzeul din Caransebeș. Acestea vor îmbogăți tezaurul din municipiul de pe Timiș și Sebeș și nu numai. Am convenit cu reprezentanții Primăriei Băile Herculane ca în momentul în care în oraș se va amenaja un muzeu în Palatul Culturii (Vila Sissi), parte din aceste mărturii ale trecutului vor fi donate muzeului din Băile Herculane”.

Adrian Ardeț a arătat că, în urma discuțiilor purtate cu oficialii Ministerului Culturii, zona va fi conservată, iar în dreptul Hotelului Traian, pe spațiul pietonal, aceste bazine vor fi acoperite cu sticlă pentru a fi admirate de turiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.