INEDIT În vestul ţării se construieşte primul sat cu locuinţe dacice din...

INEDIT În vestul ţării se construieşte primul sat cu locuinţe dacice din România, în care turiştii pot fi cazaţi. Câte case-muzeu vor fi realizate FOTO

0
DISTRIBUIȚI

satul dacic sargetia

Premieră în vestul ţării. Unsprezece case dacice şi nouă ateliere vor fi realizate în cadrul unui proiect inedit, în localitatea Ohaba Sibişel din judeţul Hunedoara, aflată la poalele Retezatului. Toate acestea vor alcătui un sat dacic autentic, primul din România, iar o parte din construcţiile realizate vor putea fi şi închiriate de către turişti. Ideea aparţine unui grup de tineri din Deva, pasionaţi de istorie.

„La început am cumpărat din fonduri proprii un teren în satul Ohaba Sibișel, apoi, cu ajutorul arheologilor am pus pe hârtie toate elementele satului dacic. Proiectul nostru va include un muzeu format din unsprezece case dacice și nouă ateliere diferite, cum ar fi cel al fierarului, al bijutierului, un depozit de cereale, etc”, a explicat pentru Agerpres, Marius Achim, preşedintele Asociaţiei Club Sportiv Free Bikers Hunedoara, iniţiatorul proiectului.

În ceea ce priveşte casele-muzeu, Marius Achim a precizat că acestea vor avea un specific aparte, unele vor fi bordeie îngropate până la jumătate în pământ, altele vor fi locuinţe pe sol. Însă, cea mai impunătoare locuinţă va avea două etaje şi va arăta ca cea a nobilului din satul dacic. De asemenea, turiştii care vor ajunge în satul care va arăta ca pe vremea lui Decebal vor vedea în locuinţe replici ale unor piese originale descoperite în siturile arheologice.

satul dacic sargetia

Casa dacică cu iarbă pe acoperiş

Tot în cadrul proiectului Satului Dacic Sargeţia vor fi realizate şi şapte locuinţe dacice pe care turiştii le vor putea închiria pentru a experimenta cum trăiau strămoşii daci, dar şi un camping în care se va sta cu cortul. În acest moment se lucrează la prima locuinţă din proiect, Casa Sargeţia, pe care iniţiatorii proiectului speră să o termine până la primăvară.


Locuinţa va avea iarbă pe acoperiş, va fi parţial îngropată şi are formă circulară. Pentru realizarea casei se folosesc lemn, piatră, lut și paie.

„Casa Sargeția va fi locul în care vom sta peste iarnă. Vom construi și o sobă din lut și paie, pe care o vom putea folosi și pentru dormit sau pentru prepararea hranei. De la primăvară vrem să mai finalizăm încă două sau trei case muzeu și un atelier, astfel încât spre sfârșitul anului 2016 să putem deschide muzeul pentru public. Dacă vom primi și sponsorizări, vom construi mai multe case, pentru că acum folosim doar fondurile noastre”, a mai precizat Marius Achim, pentru Agerpres.

Satul dacic unic în România, din judeţul Hunedoara, va fi promovat pentru a intra în circuitul turistic, după ce vor fi finalizate primele construcţii.

Foto: Satul Dacic Sargetia

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.