Locuitorii din Timiş se pot testa gratuit pentru depistarea hepatitei B şi...

Locuitorii din Timiş se pot testa gratuit pentru depistarea hepatitei B şi C sau a virusului HIV. Ce campanie se derulează şi ce spun statisticile

0
DISTRIBUIȚI

hepatita c

„Testarea poate face uneori diferenţa dintre viaţă şi moarte” – acesta este avertismentul medicului Adrian Streinu-Cercel, managerul Institutului de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti. După ce statisticile au arătat că mai mult de jumătate dintre români nu s-au testat niciodată pentru hepatita B sau C, ieri a fost lansată o nouă campanie naţională de testare, comunicare, informare şi educare, de către Institutul de Boli Infecţioase din Bucureşti. Este vorba de „H-Alert”, care se desfăşoară în perioada octombrie 2015 – aprilie 2016 şi care are ca scop mobilizarea tinerilor din grupurile sociale vulnerabile, adică persoane de etnie romă sau utilizatori de droguri injectabile, pentru a se informa cu privire la prevenirea infecţiilor.

În cadrul campaniei, românii se pot testa gratuit pentru depistarea virusului HIV şi a hepatitelor B şi C.


Această testare va putea fi realizată şi la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara. „Infecția cu HIV sau cu virusurile hepatice B și C evoluează de multe ori fără simptome și poate fi confundată uneori cu alte infecții. Singura modalitate de a afla este testarea”, a spus Adrian Streinu-Cercel, la lansarea campaniei.

De-a lungul timpului, au mai fost testaţi gratuit 35.000 de români pentru depistarea virusurilor hepatice. De asemenea, s-a constatat în ultimii doisprezece ani o creştere cu 2 % a persoanelor infectate. Potrivit statisticilor, un sfert dintre români nu au încredere în vaccinuri și unul din cinci români nu s-ar vaccina împotriva virusului hepatitei B chiar dacă i-ar recomanda un medic.

Potrivit medicului infecţionist Manuela Curescu de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, 90 % din consumatorii de droguri injectabile sunt bolnavi de hepatita C. În România se estimează că sunt aproximativ 600.000 de bolnavi de hepatita C, însă doar aproximativ 60.000 sunt diagnosticați.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.