Medicii de la Spitalul Judeţean Timişoara, asaltaţi de pacienţi care suferă de...

Medicii de la Spitalul Judeţean Timişoara, asaltaţi de pacienţi care suferă de boli tiroidiene. Cât de uşor pot fi depistate

0
DISTRIBUIȚI

tiroida

Clinica de Endocrinologie de la Spitalul Judeţean Timişoara este luată cu asalt de pacienţi cu boli tiroidiene. Aproape 80 % din bolnavii care trec pragul secţiei suferă de astfel de afecţiuni. Medicii spun că majoritatea pacienţilor internaţi în clinică sunt cu boli tiroidiene şi pentru că acestea sunt depistate foarte uşor.

„Bolile tiroidiene sunt cele mai frecvente boli endocrine, predomină clar. Probabil că şi accesibilitatea la posibilităţile imagistice este destul de largă la noi, adică mai toată lumea îşi face o ecografie de tiroidă şi atunci descoperim de foarte multe ori noduli.


E uşor de văzut la ecografie dacă e ceva în neregulă. Plus că şi analizele se pot face mult mai uşor, având în vedere că medicii de familie pot să indice analiza de tiroidă pentru a se face gratuit, ceea ce este foarte bine, este un fel de screening al bolilor tiroidiene. La noi în secţie, cam 70 – 80 % din patologia internată este tiroidiană”, ne-a explicat Melania Balaş, medic în cadrul Clinicii de Endocrinologie de la „Judeţean”.

Potrivit medicului endocrinolog, bolile tiroidiene nu pot fi prevenite, singurul lucru care poate fi prevenit este deficitul iodat. „Pentru pacienţii care suferă de boli tiroidiene, unele tratamente sunt compensate şi unele sunt gratuite, dar într-o mică măsură. Însă, nu sunt nişte preţuri foarte mari în ceea ce priveşte tratamentul pentru bolile tiroidiene să nu şi le permită cineva. Aceste boli nu prea se pot preveni, dacă apar, apar oricum”, a mai precizat medicul Melania Balaş.

În urmă cu două zile, la Timişoara s-a desfăşurat primul Simpozion de Endocrinologie Româno-Polon, la care au participat zeci de medici din România şi din Polonia, care au discutat mai multe teme de endocrinologie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.