Muzeul Banatului ia atitudine față de îngroparea vestigiilor din Piața Libertății. Ce...

Muzeul Banatului ia atitudine față de îngroparea vestigiilor din Piața Libertății. Ce demers a anunțat directorul Claudiu Ilaș la PRESSALERT LIVE

2
DISTRIBUIȚI

claudiu ilas 1

Veşti bune pentru timişorenii care au fost împotriva soluţiei de îngropare a vestigiilor istorice găsite în Piaţa Libertăţii. Managerul Muzeului Banatului, Claudiu Ilaş, a fost prezent în această seară la emisiunea PRESSALERT LIVE, acolo unde a vorbit despre o soluţie legată de această problemă.

Întrebat de ce instituţia pe care o conduce nu a avut nicio reacţie publică în privința acestui subiect, Ilaş a spus că „urmează. Nu este prea târziu. Au început lucrările? Astupă ceva? Nu este prea târziu, se va face o contestație la Ministerul Culturii și la Comisia Națională a monumentelor. (…) Nu este decizia primăriei, nu vreau să apăr pe nimeni, dar nu este decizia primăriei, este propunerea venită de la firma Corint și dusă la Comisia Națională a monumentelor, care a aprobat. Într-adevăr proiectul ar fi trebuit discutat.


Nu știu dacă s-a discutat sau nu, dar știu că această firmă a obținut avizul de la Comisia Națională a Monumentelor. Nu știu cum a fost expunerea făcută, dar consider că nu e firesc și nu ar trebui astupate acele vestigii. Comisia Națională de Arheologie, unde avem un membru care ne reprezintă, nu a dorit acest lucru și a spus clar: trebuie lăsate, restaurate, conservate și expuse, pentru că sunt un punct de atracție în centrul orașului”.

baia turceasca piata libertatii 5

Invitatul a mai precizat că este adevărat că pentru conservarea vestigiilor este nevoie de mai mult timp şi de mai mulţi bani, dar că trebuie ca acest lucru să se facă acum. „Cât mai repede posibil vom depune această cerere, am strâns semnături și va merge la minister, dar și la Comisia de Arheolgie, care sper să ne susțină și să intervină la Comisia Națională a Monumentelor”, a spus invitatul. Actul care va fi depus a fost semnat deja de toți directorii muzeelor din Timișoara, dar și de directori ai unor muzee mari din țară, a precizat Ilaş.

2 COMENTARII

  1. „Claudiu Ilaș este fiul primarului din Buziaș, Alger Ilaș, considerat unul dintre cei mai influenți edili ai PSD. La concursul pentru funcția de director al Muzeului Banatului, Claudiu Ilaș a candidat de unul singur și a obținut notă de trecere. M-a motivat în primul rând salariul. Eu la Muzeul Satului câștigam foarte puțin, 1990 de lei, net. Aici voi avea peste 2.700 de lei. E mic salariul și aici pentru responsabilitatea pe care o ai, dar e ceva mai mare ca dincolo”, a spus Claudiu Ilaș…” citat pressalert.
    O singura intrebare… contestatia va bloca finalizarea proiectului de reabilitare a Centrului istoric si Mun Timisoara va trebui sa ramburseze banii UE??? Sau care este scopul acestui anonim directoras?

    • Varianta fericita ar fi sa blocheze solutia aleasa de ignorantii de la Corint si sustinuta de nu mai putin ignorantul primar in materie de cultura , istorie si arheologie, alimentata de prostul-gust nativ cu care ne-a obisnuit. S-a dovedit incapabil sa gestioneze acest proiect (ca multe altele care tin de urbanistica orasului vechi) iar daca municipalitatea va trebui sa plateasca, sa fie sanctionat cel din cauza caruia s-a ajuns aici. Mai ales la vot. Oricum, daca acest proiect nefericit al firmei Corint va fi stopat, pe termen lung Timisoara nu va avea decat de castigat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.