Părinţi nemulţumiţi la Timişoara, după ce Inspectoratul Şcolar Timiş a INTERZIS opţionalele...

Părinţi nemulţumiţi la Timişoara, după ce Inspectoratul Şcolar Timiş a INTERZIS opţionalele plătite în grădiniţele de stat. De ce nu mai pot fi organizate

14
DISTRIBUIȚI

gradinita-s6-640x242

Părinţii care îşi doresc ca micuţul lor să facă balet, teatru, să înveţe o limbă străină sau să participe la diferite ateliere nu mai au cum să-şi înscrie copilul la astfel de activităţi în cadrul grădiniţelor de stat. Totul pentru că Inspectoratul Şcolar Timiş a luat o decizie drastică. Astfel, în grădiniţele de stat din întreg judeţul nu se mai pot organiza opţionale pe bani. Mai mulţi părinţi din Timişoara sunt revoltaţi că a fost impusă o astfel de măsură, astfel că au depus la ISJ Timiş o fişă prin care solicită „reluarea cercurilor educative (limba engleză, educaţie fizică şi dans modern) desfăşurate în cadrul grădiniţei”.

Pe de altă parte, Aura Danielescu, inspectorul şcolar general al judeţului Timiş, ne-a explicat că părinţii care vor să dea bani pentru organizarea unor astfel de activităţi, acestea se pot desfăşura doar în afara grădiniţelor.


„Disciplinele opţionale, în mod evident, se fac în continuare. Singura diferenţă este că în grădiniţe nu se mai pot organiza acele discipline opţionale şi activităţi extracurriculare care sunt contracost, acest lucru este interzis. Educatoarele trebuie să înţeleagă că şcoala şi unităţile de învăţământ, respectiv grădiniţele, sunt instituţii de stat şi, ca atare, orice formă de activitate cu copiii se desfăşoară gratuit. Dacă părinţii îşi doresc alte forme de organizare a acestor activităţi, evident că ele se pot organiza în afara unităţii de învăţământ”, ne-a precizat Aura Danielescu.

Potrivit inspectorului şcolar general al judeţului Timiş, în programa învăţământului preşcolar există mai multe opţionale pentru care educatoarele pot opta, care se desfăşoară gratuit. Dar dacă părinţii vor alte opţionale care nu sunt în programă pentru care sunt dispuşi să plătească, acestea nu pot fi organizate în grădiniţe, ci doar în afara lor. „Oamenii trebuie să înţeleagă faptul că grădiniţele sunt instituţii de stat şi activităţile oferite în cadrul lor sunt gratuite”, a conchis Aura Danielescu.

 

14 COMENTARII

  1. Este o prostie. Sigur ca suntem nemultumiti. Masura asta s-a luat pentru ca unii parinti s-au plans, si au fost vreo doua scandaluri la nivel national, ca trebuie sa dea bani la gradinita pentru anumite lucruri. Ce a facut guvernul: a lasat fondurile clasei la locul lor unde trebuie sa contribui ca vrei ca nu vrei, dar a interzis activitatile optionale pe care parintii si copiii chiar le doreau si erau dispusi sa le plateasca. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.

  2. Este o prostie. Sigur ca suntem nemultumiti. Masura asta s-a luat pentru ca unii parinti s-au plans, si au fost vreo doua scandaluri la nivel national, ca trebuie sa dea bani la gradinita pentru anumite lucruri. Ce a facut guvernul: a lasat fondurile clasei la locul lor unde trebuie sa contribui ca vrei ca nu vrei, dar a interzis activitatile optionale pe care parintii si copiii chiar le doreau si erau dispusi sa le plateasca. Traim in Romania si asta ne ocupa tot timpul.

  3. Dacă sint instituții de stat,de ce mai platesc donație fondul clasei şi grădiniței?Ăla e legal?Ce doresc eu pt copil e ilegal dar ce vrea madam Aura e legal,sau cam aşa.In afara instituției de invatamint,optionalele costă mai mult.Şi cum isi permite ea să hotărască aşa ceva când in celelalte județe se fac bine mersi opționalele.Suntem discriminați,deci.Doar ministrul poate decide asta.Ea nu.E un abuz.

    • … e blonda, blonda pana in maduva oaselor… Un model bun pentru unele tate profesoare care vin la ore ca niste paiate incercand sa impuna respect, rusine! Cand nu vom mai avea proxeneti la colt de scoli si profesori care fumeaza cu tupeu sub nasul elevilor atunci merita respectul meu. Atata timp cat stim ca sub mandatul ei sau scos la produs eleve din scolile de elita nu merita scaunul pe care sta. Dar are spate si inca ii merge… dar nu mult… a ajuns si Iliescu pe esafod, nu au intrat zilele in sac.

  4. E foarte bine asa…sunt prea mici ca sa se prinda ceva iar sa invete sa numere si eventual culorile o poti face si tu ca parinte acasa…totul e doar o jecmaneala mascata fiindca ajung sa predea nepoti nepoate fiice…care poate nici nu se prezinta la ora si doar iau banii.HABAR NU AVETI CE SE INTAMPLA CU ADEVARAT PRIN GRADINITE voi cei ce va revoltati…

    • crocodil,taci din gura ca esti un frustrat.ce naiba,nu stii ce e optional.Daca vrei faci,daca nu ,nu.Fiecare parinte decide daca alege ceva sau nu.Plina lumea de prosti si invidiosi.

    • baiete, daca tu esti parinte…imi pare rau pentru copiii tai. cum poti sa spui ca sunt prea mici ca sa se prinda ceva? de acolo incepe tot amice, pacat ca esti prea taran prost sa intelegi. dupa cum zicea si Ada, daca vrei, faci, daca nu, nu. nu e atat de complicat. poate nu ti-ar strica un optional la gradi, poate mai inveti ceva 🙂

    • copiii de 5 ani pot invata 5 limbi in acelasi timp. daca nici atata nu ai habar, ramai la culori. si chiar stim ce e prin gradinite. si prin scoli

  5. Stimați părinți, este legal doar să renovăm clase,să punem termopane,să cumpăram mobilier şi să dotăm şcoli şi grădinite.Asta e legal.Ca să isi pună Danielescu şi directorii punctaj la gradații şi să se dea ei grozavi.Evident că pe banii nostri.Eu zic să nu mai „jignim” isjul sau şcolile cu banii noştri,să lăsăm primăriile să isi facă datoria……că vorba lu tanti Aura,sunt instituții de stat.Să aibă statul grijă de ele,nu noi.Vezi,cum ne prevalăm de lege doar cind ne convine……

    • Dragi parinti, 1.În cazul în care activitatea opţională este desfăşurată de către educatoare în timpul programului, ea face parte din norma cadrului didactic. Pentru activităţile opţionale de limba modernă, de iniţiere în utilizarea calculatorului, educatoarea va face dovada calificării în domeniul respectiv.
      2.Pentru cazurile în care educatoarea (sau un alt cadru didactic) dispune de timpul necesar pentru desfăşurarea unei activităţi opţionale la grădiniţă şi, în acelaşi timp are calificarea necesară, opţionalul va fi considerat activitate didactică desfăşurată în afara programului. Plata pentru această activitate se va face în regim de plata cu ora sau cumul, din veniturile proprii ale unităţii de învăţământ (donaţii sau sponsorizări), cu respectarea prevederilor legale.
      3.Dacă se recurge la colaborarea cu fundaţii, asociaţii, agenţi economici, persoane fizice autorizate (fie că sunt sau nu cadre didactice) plata pentru activitatea opţională se va face tot din veniturile proprii ale unităţii (donaţii sau sponsorizări). Şi în acest caz, i se va solicita persoanei care desfăşoară activitate opţională să facă dovada calificării.
      4.Pentru cazurile expuse la punctele 2 şi 3, educatoarea de la grupă face echipă cu persoana care desfăşoară opţionalul şi deci, nu se pune problema absenţei acesteia de la grupă pe perioada de timp afectată activităţii opţionale.
      Astfel, solutia ar fi ca parintii sa va organizati si sa faceti donatii sau sponsorizari gradinitei in scopul desfasurarii anumitor activitati solicitate de dvs.

  6. Ministerul nu Răspunde la telefon deoarece și-a trimis omul lor in emisiune: Tovarășul Iulian Cristache, cu texte rupte de realitate, fără să propună nicio soluție de compromis sau necompromis. El susține întreruperea bruscă a opționalelor prin izgonirea „dușmanilor privați” din grădinițe și instaurarea unei programe socialiste-echitabile. Se dorește incărcarea programei dar neplătind sau plătind insuficient și așa suprasolicitatele educatoare cu cursuri de specializare plătite din bani proprii sau din bani de la stat. Acești bani vor fi sifonați de comisiile de atestare și firmele de pe lângă minister! In gândirea genială a ministerului, opționalele cu firmele private vor fi interzise, dar grădinița nu are și nu va avea niciodată capacitatea de a înlocui intern aceste servicii.?!
    Iulian Cristache Reprezentantul Părinților nu reprezintă interesele părinților, acest individ nepregătit și agramat vine in emisiune și spune sec, cu limbaj de lemn, faptul ca „asta e situația” și că toți acești copilași vor fi privați de opționale și că aceste opționale trebuie făcute in afara programului prelungit (dupa ora 17?!!).
    Puținii părinți care nu vor să plătească aceste opționale fac reclamații aiurea la minister și iși trimit copii la grădiniță ca la o simplă închisoare fără educare in plus fără opționale, fără contacte cu întreprinzătorii din firme sau pfa-uri care aduc plus valoare și rup uneori monotonia unei programe normate care nu poate oferi un opțional. Acești părinți dacă nu doresc sau nu au bani să plătească aceste opționale, ar trebui să facă cereri la minister cu Adeverințe de venit pentru subvenționarea acestor opționale si sa NU facă reclamații in DAUNA majorității copiilor!!!! Sau pur și simplu să opteze ca nu vor, de asta se numește opțional!!
    Acest personaj sinistru : „reprezentantul părinților” Iulian Cristache trebuie să dispară URGENT din funcția pe care o reprezintă rușinos cu slugărnicie față de minister și față de interesele meschine si profund revoltătoare din spatele acestei circulare comunistoide fără consultare, fără dezbatere, fără idei, fără soluții!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.