Părinţii, principalii vinovaţi pentru că odraslele lor sunt OBEZE. Ce aparat pentru...

Părinţii, principalii vinovaţi pentru că odraslele lor sunt OBEZE. Ce aparat pentru tiroidă, unic în Timişoara, funcţionează la Centrul Medical DR. D VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

dana stoian (4)

Atenţie ce le oferiţi copiilor voştri să mănânce. Asta pentru că părinţii sunt principalii vinovaţi în cazul în care odraslele lor au probleme cu greutatea, este de părere Dana Stoian, medic endocrinolog, care a fost invitat, în această seară, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE.

„Copiii cu greutate sunt aşa în funcţie de ce primesc la masă”, avertizează medicul timişorean, care a deschis un centru medical inedit în capitala Banatului, „Dr. D”. Aici, pacienţii beneficiază de servicii complexe legate de patologia endocrin-metabolică. De asemenea, în cadrul centrului medical funcţionează un aparat unic în Timişoara. Şi anume, un elastograf dedicat evaluării compartimentului mamar şi tiroidian.

Concret, elastografia este o nouă metodă de diagnostic ecografic a formaţiunilor nodulare.


„Este o metodă folosită de zece ani în lume, e neinvazivă. Vorbim de un fel de ecografie, nu are reacţii adverse”, a explicat medicul Dana Stoian. Acest aparat este extrem de util, mai ales că potrivit statisticilor, până la 40% din populaţie poate avea un nodul tiroidian, iar marea majoritate a acestora sunt descoperite la un examen întâmplător sau cu ocazia apariţiei anumitor simptome. Medicul endocrinolog s-a plâns de faptul că pacienţii încă se adresează doctorilor în stadii tardive ale bolii.

Dana Stoian a explicat, în cadrul emisiunii PRESSALERT LIVE, şi de ce sunt tot mai mulţi oameni supraponderali. „Marea majoritate a oamenilor îşi permite să mănânce mai mult, dar nu neapărat mai bine. Ne facem provizii, ne e frică să nu murim de foame, aceasta e tot o problemă de educaţie. Un pacient îmi povestea că tatăl său a mâncat slănină şi altele toată viaţa şi nu are problemele sale de sănătate. Nu le are pentru că tatăl său a lucrat la câmp, muncă intensă. Noi stăm la birou, ne mişcăm din faţa casei până la maşină sau prima staţie, ne aşezăm la birou şi facem muncă fizică minimală. Nu ne adaptăm obiceiurile alimentare la cele sociale. Ar trebui să ne aliniem nu doar maşina sau ceasul la perioada în care trăim, ci şi mentalităţile. Suntem uşor prea mioritici”, este de părere Dana Stoian.

Medicul timişorean atrage atenţia că reuşesc să slăbească doar oamenii care-şi doresc cu adevărat o schimbare în ceea ce priveşte mişcarea şi „ceea ce bagă în gură”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.