Peştera Popovăţ din Banat, considerată una dintre cele mai spectaculoase caverne din...

Peştera Popovăţ din Banat, considerată una dintre cele mai spectaculoase caverne din ţară. Cu ce-i impresionează pe turişti FOTO

0
DISTRIBUIȚI

pestera popovat

O zonă din Banat atrage ca un magnet tot mai mulţi turişti, care-şi propun să evadeze măcar pentru un weekend în mijlocul naturii şi să admire peisaje spectaculoase. Este vorba despre Parcul Naţional Semenic – Cheile Caraşului, ce ascunde o mulţime de minuni ale naturii, printre care şase lacuri, o pădure virgină, dar şi peste 650 de peşteri şi avene. Una dintre cele mai fascinante caverne care nu trebuie ratată de turiştii care ajung în acest parc este Peştera Popovăţ, considerată ca fiind una dintre cele mai spectaculoase din România.

Peştera Popovăţ se numără printre atracţiile turistice care se regăsesc în Cheile Caraşului, în Munţii Aninei, din judeţul Caraş-Severin. Această cavernă se află pe raza localităţii Iabalcea, în apropiere de Peştera Comarnic, una dintre cele mai mari din Banat şi din ţară.

Peştera Popovăţ, numită şi Peştera Megiureca, are o lungime de 1.121 metri şi a fost descoperită în anul 1.890, în timp ce se efectuau lucrări pentru realizarea unei linii ferate. Deschiderea în stâncă a fost zidită. Însă, în timp, aceasta a fost redeschisă şi s-a montat o poartă de fier, care se foloseşte şi acum.

pestera popovat

Intrarea în peşteră se realizează printr-o galerie îngustă.


Se ajunge în „Sala cu Prăbuşiri”, continuată de galeria „Drumul lui Adam”, în care pot fi observate concreţiuni care au căzut din tavan, din cauza greutăţii lor. Tot din „Sala cu Prăbuşiri” se poate ajunge printr-o altă galerie în „Sala Inferioară”, în care se formează şi un lac subteran în timpul viiturilor. Urmează „Sala cu Oase”, în care se găsesc resturi scheletice de lilieni, rozătoare, colţi de urs de cavernă, dar şi stalactite şi stalagmite. Apoi se ajunge în „Sala Finală”, ce impresionează prin dimensiuni, dar şi prin frumuseţea coloanelor, a stalactitelor uriaşe şi a stalagmitelor-lumânare. Despre această sală se spune că este una dintre cele mai bogate săli din subteranul ţării.

Peştera Popovăţ adăposteşte numeroase elemente de interes ştiinţific. Popovăţ este considerată una din peşterile cu cele mai spectaculoase concreţiuni din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.