Pictorul timișorean cu lucrări în colecția Prințului Charles expune la Art Encounters....

Pictorul timișorean cu lucrări în colecția Prințului Charles expune la Art Encounters. Ce spun criticii despre noua expoziție

0
DISTRIBUIȚI

fikl

Timişoreanul Gheorghe Fikl, unul dintre cei mai apreciaţi pictori români contemporani, ale cărui picturi se află şi în colecţia privată a prinţului Charles de Wales, s-a întors în oraşul natal cu o expoziţie specială dedicată primei ediţii Art Encounters, intitulată „Aparenţă şi Esenţă”, cel mai mare eveniment de artă contemporană din România. Evenimentul este conceput ca un dialog între arta contemporană românească şi contextul internaţional actual, dialog facilitat de un număr de artişti români ale căror lucrări sunt recunoscute atât în România cât şi în străinătate. Expoziţia Gheorghe Fikl, de neratat, a fost vernisată la începutul acestei luni la Basement Casa Artelor de pe strada Augustin Pacha nr.


8 şi va fi deschisă publicului până în 31 octombrie.

A fost expusă o nouă serie de picturi şi fotografii ale artistului, pe care criticul de artă Gabriel Kelemen o consideră o „schimbare unghiulară în viziunea despre imagine a operei deja consacrate prin care Fikl se oferă lumii”. Este o expoziţie aerată care surprinde, „simeza dispusă unghiular frizând ordinea aproape ritualică impusă până la contopire cu spaţiul alveolar al catacombelor, un demers sincron imuabil ce reverberează surd ecourile vetuste ale unui discurs liturgic inaudibil, impetuos până la durere, implementat imaginii picturale”.

Criticul timişorean consideră că pictura lui Fikl evocă “eliberarea din corsetul sufocant al dogmei”, căci artistul anulează în mod automat distanţa dintre pictură şi imaginea fotografică, incomensurabilul încremenit în eterna densitate a clipei instaurează, într-un mod aparte nemurirea iar simbolistica personală invocă subiectiv filosofic liziera neantului. Demersul pictural este privit ca „un duel interminabil dintre carnea întrupării într-o volptate dureroasă, ce caută convulsiv ieşirea din labirint şi evadarea purificatoare în beatitudinea jerbelor policrome cu iz floral, ce impun sideral în magnifice catedrale sinestezice, contopind laolaltă insondabile arhitecturi de vis. Catedrala olfactivului sonor devine pentru Fikl un mod de comunicare plenar, consonant, ce incumbă contopirea cu norul, câmpul, orizontul, toate raportate simfoniei celeste”, spune Gabriel Kelemen despre noua expoziţie a atistului timişorean.

În anii trecuţi, Gheorghe Fikl a expus în importante galerii de artă din lume, precum Gallery Schortgen din Luxembourg sau Slag Gallery din New York.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.