Povestea proiectului ORIGINAL de teatru care îi implică pe elevii de liceu...

Povestea proiectului ORIGINAL de teatru care îi implică pe elevii de liceu din Timișoara, dezvăluită la PRESSALERT LIVE. Ce reprezintă pentru adolescenți piesa ”Say it now!” VIDEO

0
DISTRIBUIȚI

codruta popov

Teatrul Național Timișoara se pregătește de o nouă premieră, una cu totul și cu totul specială. Vineri va avea loc spectacolul ”Say it now!” / ”Spune Acum!”, un proiect dedicat și realizat cu ajutorul tinerilor. Prezentă în studioul HDV, secretarul literar al Teatrului Național Timișoara și managerul de proiect, Codruța Popov, a vorbit la PRESSALERT LIVE despre implicarea elevilor în ceea e poate fi considerat un adevărat studiu sociologic.

Managerul de proiect Codruța Popov a explicat cum s-a creat piesa ”Say It Now!” în urma unui parteneriat cu Compania „B. Valiente” din Oslo, proiect care implică în mod direct teatrul în procesul de formare a tinerilor.

”E un proiect care ne-a fost foarte aproape de la început, de la prima întâlnire cu partenerul norvegian l-am perceput ca o modalitate de a ne face portavocea unei generații care-și vorbește puțin sieși. O generație, o vârstă, care vrea să schimbe lumea în timp ce încearcă să se descopere pe sine. Căruia i se întâmplă multe lucruri, în minte și trup. Cumva se blochează în nevoia de expansiune… rezultă un soi de conflict sau neadaptare. Acești tineri vorbesc între ei, dar noi vedem efecte. Există un grant, un program de finanțare oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României, un concurs de proiecte, ne-am întâlnit la Ministerul Culturii cu managerul unei companii de teatru și dans din Norvegia, care căuta pe cineva cu care să schimbe idei, așa s-a născut acest proiect. Discutam despre aceleași lucruri, despre tineri. La acea întâlnirea a participat Geanina Jinaru-Doboș, colega mea, a avut acest demers al cercetării asupra adolescenților, după care au urmat întâlniri și am pus proiectul pe roate”, a declarat Codruța Popov la PRESSALET LIVE.

În luna aprile s-a organizat un workshop la care au participat elevi de la patru licee din Timișoara: Grigore Moisil, Colegiul Bănățean, Ion Vidu și Ion Mincu. ”Am avut parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean.


Am ajuns la profesoare din fiecare liceu, au avut grijă ca în aceste grupuri să fie adolescenți din toate păturile sociale și spațiile etnice, să fie cât mai divers. Un grup cât mai eterogen… Ei au creat situații scenice diferite. Au creat poveștile lor practic. Din viețile lor, au fost subiecte delicate. Inclusiv despre avort, chiar un subiect recurent din viața adolescenților. Există distanță de comunicare între ei și părinți de multe ori, știind că ei au intenții bune. Dar nu ajută, nu ascultă ce cred ei că ajută. Copiii care au părinți plecați în străinătate se simt abandonați. Întâlnirea lor cu moartea, cu informația nemediată pe care o oferă internetul. A fost o ascultare bazată pe respect. Mihaela Michailov şi Marcelino Martin Valiente au scris un text plecând de la aceste subiecte emergente… ne-am dat seama că trebuie să se numească Say it now”, a spus reprezentanta Teatrului Național ”Mihai Eminescu” din Timișoara.

”Au existat discuții despre cum trebuie să fie, dar aici intervine teatrul, aceste diferențe de opinii, de subiect, trasee cumva paralele, au fost nevoite să se întâlnească prin transformarea în exercițiu teatral. Au fost grupuri, fiecare și-a prezentat propria versiune, i-am transformat în actori, regizori și dramaturgi. Teatrul a făcut altceva, i-a adus împreună…”, a precizat Codruța Popov.

Premiera spectacolului ”Say It Now!” este programată vineri, 23 octombrie, la ora 19.00, la Sala 2 a TNTm. Din distribuție fac parte actorii Flavius Retea, Ana Munteanu, Bogdan Spiridon și Colin Buzoianu. Regia: Marcelino Martin Valiente; coregrafia: Gunhild Bjornsgaard; sound design: Sebastian Hamburger; light design: Ovidiu Zimcea și scenografia Brage Jonassen. Piesa va fi urmată de un al doilea spectacol sâmbătă, de la ora 12. în foaierul aceleiași locații, unde se va organiza o dezbatere la care sunt invitați elevii, dar și oricine e interesat din societatea civilă despre subiectele atinse de proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.