Locuitorii din judeţul Timiş care sunt în căutarea unui loc de muncă şi nu înţeleg de ce nu-şi găsesc job-ul potrivit au, din această toamnă, un instrument inedit. Este vorba despre o platformă online, iniţiată în premieră naţională în Timiş şi alte trei judeţe, care poate fi accesată de orice persoană care are acces la Internet. Pe acest portal, utilizatorii sunt supuşi mai multor teste pentru a afla scorul personal de angajabilitate şi pot simula interviuri video.
Platforma spunespo.ro a fost realizată în cadrul unui proiect finanţat cu bani europeni, care a fost finalizat la sfârşitul acestei luni. „Prin acest proiect ne-am propus creşterea angajabilităţii. De asemenea, am reuşit, pentru prima dată în România, să introducem un nou concept, şi anume scorul personal de angajabilitate. Este foarte important faptul că platforma poate fi accesată de către orice persoană care are acces la internet.
Acest scor de angajabilitate le va conştientiza pe persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă cu privire la competenţele, aptitudinile şi abilităţile pe care le au. Vor putea lua online contact cu un interviu video tocmai ca să dispară emoţia în cadrul unui interviu real cu angajatorul. Totodată, îşi vor putea îmbunătăţi CV-ul şi scorul de angajabilitate. Platforma îi învaţă unde şi ce au greşit şi de ce nu au reuşit să răspundă cererii sau ofertei pe care-o face angajatorul”, ne-a explicat Marcel Miclău, directorul AJOFM Timiş.
De asemenea, în cadrul proiectului „Spune – SPO”, în judeţele Timiş, Arad, Caraş-Severin şi Bistriţa-Năsăud au fost dotate câte două cabinete cu calculatoare şi tablete, în cadrul agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă. Gadgeturile vor fi folosite şi pentru caravanele de consultanţă, informare şi consiliere care vor fi organizate în licee sau universităţi, în perioada următoare.
„Platforma este un instrument care ajută persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă, nu neapărat şomeri, să înveţe să dea un interviu, să-şi facă un scor profesional şi să înţeleagă poate cât mai au de învăţat până la a ajunge la obiectivul pe care şi l-au propus”, a precizat şi Iulia Cîrcei, secretar general ANOFM, în cadrul conferinţei naţionale de închidere a proiectului, care a avut loc, ieri, la Timişoara.