Primarul Nicolae Robu tună din nou la adresa Curţii de Conturi. Cum...

Primarul Nicolae Robu tună din nou la adresa Curţii de Conturi. Cum vrea să schimbe legislația și cum a ajuns să invoce accesul liber la informațiile de interes public

4
DISTRIBUIȚI

nicolae robu pressalert 12

Edilul-șef al urbei de pe Bega, Nicolae Robu, e nervos că echipa sa de suflet, ACS Poli, are probleme financiare după ce finanțările de la bugetul local și județean au fost sistate, ca urmare a unui raport al Curți de Conturi, care a descoperit probleme legate de modul în care au fost cheltuiți banii.

Prezent astăzi la o conferință de presă, edilul a comentat că „este absolut scandalos cum procedează Curtea de Conturi, și eu am niște propuneri de îmbunătățire a legislației ca să îi oprească pe cei de la Curtea de Conturi de la astfel de atitudini. Şi după legislaţia actuală rezultă că, după ce o hotărâre de consiliu local sau judeţean intră în vigoare şi nu este atacată de Instituţia Prefectului în timp de şase luni, devine legea locală, deci tot ce se întâmplă în acord cu litera si spiritul său este strict legal”.

Mai mult, în viziunea edilului problema trebuia rezolvată de la nivel central.


„Eu mă mir că până acum nu a reacţionat nimeni să corecteze legislaţia. Guvernul ar fi trebuit să vină cu un proiect de lege. Hotărârile de consiliu local devin legale dacă în termen de trei luni nu se face nicio sesizare din partea Instituției Prefecului. Ceea ce vă spun este că o hotărâre de consiliu local sau judeţean odată dobândind caracter de legalitate, fie explicit, fie tacit prin expirarea acelei perioade de trei luni, nu mai poate fi considerată ca fiind ilegală decât ca hotărâre a unei instanţe de judecată”, a mai spus Robu.

La finalul intervenției pe acest subiect, primarul a criticat presa pentru că nu a încercat să afle dacă auditorii Curții de Conturi au comision de pe urma prejudiciului stabilit. Întrebat dacă știe ceva concret sau doar induce bănuieli, edilul a spus că „sunt unii care profită. Nu știu, vă spun că nu e bine să vorbim în termeni de speculații, ar trebui să putem vorbi în cunoștință totală de cauză și ar trebui să folosim Legea 544 de interes public”.

4 COMENTARII

  1. @ Yoyo, nu fii banal in evaluare ! Lucrurile nu sint atit de simple cum crezi tu. Aceste abuzuri ale Curtii de Conturi practic lovesc in capacitatile de generare de simboluri sportive pe care Romania le-ar putea avea. La noi nu exista firme de-o potenta uriasa care sa poata finanta pe termen mediu si lung, cite o echipa care sa devina simbol. Uita-te ce s-a intimplat cu CFR Cluj, Paszkany a avut o vreme bani, dar vremurile acelea au cam trecut… Singura sansa ca o echipa sa fie finantata sistematic, multi-anual, vine dinspre banii primariilor bogate. Cadrul legislativ va trebui croit in asa fel incit Curtea de Conturi sa comita o infractiune penala daca in rapoartele sale contesta finantari din bani publici devenite legale, in conditiile descrise de dl. primar Robu.

  2. @ Yoyo, lucrurile nu sint atit de simple cum crezi tu. Aceste abuzuri ale Curtii de Conturi practic lovesc in capacitatile de generare de simboluri sportive pe care Romania le-ar putea avea. La noi nu exista firme de-o potenta uriasa care sa poata finanta pe termen mediu si lung, cite o echipa care sa devina simbol. Uita-te ce s-a intimplat cu CFR Cluj, Paszkany a avut o vreme bani, dar vremurile acelea au cam trecut… Singura sansa ca o echipa sa fie finantata sistematic, multi-anual, vine dinspre banii primariilor bogate. Cadrul legislativ va trebui croit in asa fel incit Curtea de Conturi sa comita o infractiune penala daca in rapoartele sale contesta finantari din bani publici devenite legale, in conditiile descrise de dl. primar Robu.

  3. Cu un ajutor am reusit sa identific aceasta lege 350 invocata de primar. E o lege din 2005 care reglementeaza finantarea activitatilor nonprofit de inters general .
    Legea asta poate fi o solutie, insa nu NUCONDITIONAT. Trebuie atent verificata procedura ca sa nu existe probleme de ordin discriminatoriu. Lecturand Legea 350 se poate observa cateva chestiuni cu privire la care trebuie avuit grija:
    – legea prevede aceasta modalitate de finantare pt toate entitatile care desfasoara activitati non profit de interes general, deci Nu puteti sa alocati finanatare cu dedicatie, doar unor entitati. Trebuie un anunt public facut de autoritatea publica in sensul finantarii unor asemenea activitati, concurs de selectie proiecte, criterii de atribuire … etc. La vantul care bate in PMT ma tem ca se vor incalca grosolan drepturile altor entitati pt ca marea parte din banii publici sa curga spre ACS.
    – criteriile trebuie sa fie nedicriminatoriu stabilite (deci mare grija)
    – activitatea desfasurata trebuie sa fie de interes general. Aici trebuie analizat in ce masura activitatea sportiva poate sau nu fi privita ca reprezentand o activitate de interes general
    – sumele alocate trebuie sa fie prevazute in buget la inceput si se publica in 30 de zile in MOF
    Cz: e o varianta insa …. cam greu pe profilul de activitate desfasurat de ACS, nu cred ca va fi privita ca fiind ”ceea mai legala” varianta. Mai mult, mi-a atras atentia art 38 alin 2 daca nu ma insel unde se prevede, sub sanctiunea nulitatii contractului de finantare si citez: ” Calitatea Curtii De Conturi de a exercita controlul financiar asupra derularii activitatii non profit finantate din fondurile publice” . Deci, mare grija ca nu scapati de Curte prin acest mod.
    Oricum, lasand la o parte pretexetele gen Curte de Conturi, Alba ca zapada, piticii cei rai si …etc, faptul ca se apeleaza la acest mijloc de finanatare DENOTA, implicit RECUNOASTEREA macar partiala a primarului ca finantarea lui ACS pana in prezent nu a fost tocmai… OK. Altminteri, isi asum raspunderea mergea cu decizia Curtii De Conturi in instanta de contencios administrativ si … gata. daca avea dreptate Primarul obtinea o hotarare jud favorabila si toate lucrurile se lamureau.Insa sunt niste temeri in PMT cum ca …. s-ar putea ca autoritatea judecatoreasca sa nu le dea castig de cauza si atunci e nasoleanu. Bine se va invoca implicatiile in actul de justitie ale psd-ului, ale lui zoro si ET, ca justietia este…ca de aia nu s-a dat o hotarare corecta si te mai miri ce. Asta fiind unul din modurile primarului de a afirma si ne asigura ca respecta STATUL DE DREPT, adica proliferand jigniri la fie la adresa unor organe jurisdictionale(cum este CURTEA DE CONTURi), fie la adresa judecatorilor. E simplu, el respecta statul de drept doar atunci ca puterile acestui stat sunt de acord cu el.
    Si pt acest motiv merita pe deplin titulatura de TOVARAS. Odata comunist, tot timpul comunist.
    Intrebare pt Tov Primar: sunteti de acord cu pct 8 din proclamatia de la Timisoara?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.