Proiect INEDIT de teatru social, care a adus în prim plan elevii...

Proiect INEDIT de teatru social, care a adus în prim plan elevii timișoreni și problemele cu care se confruntă ei

0
DISTRIBUIȚI

IM5A7981

”Despre ce ne spunem de fapt atunci când nu vorbim”, după cum a deschis discuția Andrei Popov, jurnalist Radio România International, s-a discutat câteva ore, sâmbătă, în foaierul Sălii 2, unde a avut loc dezbaterea Say It Now!”. Aceastaa urmat premierei spectacolului omonim și a fost un prilej de poziționa părinții, copiii, familiile de azi.
Mihai Gafencu, președintele Asociației „Salvați Copiii!” Timiș crede că ”suntem din ce în ce mai asemănători cu țările din vestul european în ceea ce privește alienarea familiei”. ”Vorbim, în general, de o generație debusolată care acum are copii”, arată și Mihaela Tomiță, reprezentanta locală a Agenției Naționale Antidrog. Dependențele la care ajung acești copii (n.r. statistic, numărul minorilor care ajung în stare critică la spital în urma consumului de substanțe interzise s-a dublat, anual, în ultimii patru ani) au la bază problemele de acasă”.

spune acum snur luni 41_resizePsihologul Raluca Faur vede cum punțile de comunicare între părinți și copii sunt prea adesea rupte. ”Comunicare înseamnă schimb de idei. Nu înseamnă că tu, ca părinte, spui și copilul te ascultă. Trebuie create punți. În general, copiii nu au destule contexte să se exprime, iar dacă adulții comunică între ei, au pierdut în schimb punțile de comunicare cu copiii”.

La dezbatere a participat și o parte din echipa de creație a spectacolului,  compusă din actorii Flavius Retea, Bogdan Spiridon, Ana Munteanu și Colin Buzoianu, regizorul Marcelino Martin Valiente, coregrafa Gunhild Bjørnsgaard, scenograful Brage Jonassen, compozitorul Sebastian Hamburger, video artistul Lucian Matei și light designerul Ovidiu Zimcea.

Teatrul pune întrebări la care-și răspunde fiecare om din public

”Teatrul vorbește, mergem la teatru ca să ne spunem ceva unii celorlalți. Teatrul Național și-a asumat  ca spectacolele sale, indiferent de titlul ales, să abordeze o temă socială. Noi nu arătăm cu degetul, nu dăm soluții sau verdicte, ci punem întrebări la care fiecare spectator trebuie să-și răspundă. În felul acesta, el devine un partener activ și responsabil”, a spus Ada Hausvater, managerul TNTm.

”Teatrul mă ajută să reformulez aceste întrebări”, a arătat și regizorul Marcelino Martin Valiente.

spune acum snur luni 09_resizeNaționalul timișorean a marcat astfel punctul culminant al unui proiect de teatru social în care a sondat, exploatat și transpus în limbaj artistic câteva dintre problemele cu care se confruntă adolescenții, azi.

Treizeci de liceeni din Timișoara au fost parte din proiectul „Say It Now!”, astfel încât din experiențele pe care, împreună cu regizorul Marcelino Martin Valiente (Compania „B.


Valiente” din Oslo), le-au transformat în esențe teatrale, s-a născut o piesă de teatru, pe un text scris în tandem de Mihaela Michailov și Marcelino Martin Valiente, iar spectacolul, produs de Teatrul Național din Timișoara (TNTm) și regizat de acesta din urmă, a avut premiera vineri seara.

Pe scena Sălii 2, actorii TNTm, Flavius Retea, Ana Munteanu, Bogdan Spiridon și Colin Buzoianu intră adânc în viața unui adolescent care, într-un anume context, ajunge să abuzeze, fiind, el însuși, victimă supremă, neînțeleasă nici măcar, sau mai degrabă, în primul rând de părinți. Construiește în jurul lui Zidul – un spațiu imaginar dincolo de care el este cel mai puternic. Și atât. Sami, cel din piesă, e un personaj fictiv. Povestea lui, însă, s-a spus, într-un fel sau altul, la unul din atelierele care au deschis proiectul  „Say It Now!”. Lucrând împreună, acceptând teatrul ca spațiu al încrederii, tinerii participanți la woorkshop-ul „Say it now!” din aprilie au  verbalizat lucrurile despre care de obicei tac.

34_resize”La workshop am simțit că pot să mă deschid. Nu era ca la școală, nu eram presată sau constrânsă. Prin joacă, am învățat să spunem ce simțim cu adevărat. (…) Am o prietenă care a devenit dependentă de droguri după ce a asistat la scena în care un polițist i-a pus cătușe tatălui ei. Un alt băiat care a participat la workshop își punea probleme referitor la orientarea lui sexuală, încerca să se înțeleagă pe sine însuși, avea mari nesiguranțe în ceea ce-l privește”, mărturisește Raluca Cîrstea, elevă în ultimul an de liceu, la CNA ”Ion Vidu”.

7A7A0300”Dezbaterea „Say it now!”, publicarea trilingvă a piesei (în română, norvegiană și engleză), și filmul care documentează întregul demers vor finaliza acest proiect ambițios. Say it now! este un spectacol – experiment prin care TNTm propune un ultra-necesar exercițiu de sinceritate. Un proiect finanțat prin Grantul EEA, oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României“ în cadrul programului “Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, finanțat prin Mecanismului Financiar SEE 2009-2014, conceput și implementat de TNTm, în parteneriat cu Compania „B. Valiente” din Oslo, Say it now! își propune să implice teatrul în procesul de formare a tinerilor, să încurajeze creativitatea și auto-comunicarea”, arată Codruța Popov, secretarul literar al Naționalului timișorean.

Fotografii: Adrian Pîclișan / TNTm

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.