Proiect unic în ţară, la Timişoara. Faţada clădirii unui centru în care...

Proiect unic în ţară, la Timişoara. Faţada clădirii unui centru în care copii cu autism sunt ajutaţi să se recupereze, „împodobită” cu un mozaic de ceramică FOTO

1
DISTRIBUIȚI

casa faenza

În Timişoara se află o clădire unică în România. Vorbim de sediul Asociaţiei Casa Faenza, a cărui faţadă a fost „împodobită” cu un mozaic din ceramică. Astfel, cinci pereţi exteriori ai clădirii de pe Aleea Sănătăţii au fost în totalitate acoperiţi cu opere artistice din ceramică. O parte din ele au fost donate de numeroase ateliere din oraş, iar altele au fost realizate de copii cu vârste de cel mult 13 ani din oraşul italian Faenza. De asemenea, pe pereţii clădirii pot fi admirate şi sculpturile realizate de şase artişti de renume internaţional din Italia, trei dintre aceştia au câştigat cel mai vechi şi mai cunoscut concurs de ceramică din lume.

Proiectul „Una Casa di Ceramica”, o idee a lui Vittorio Maggi, cetăţean de onoare al Timişoarei, a fost inaugurat, astăzi. La eveniment a participat Nicolae Robu, dar şi foştii primari Gheorghe Ciuhandu şi Liviu Borha, în mandatul căruia Timişoara s-a înfrăţit cu oraşul italian Faenza. Numele acestui oraş îl poartă şi Casa Faenza, adică locul care găzduieşte copiii cu tulburări de spectru autist, care a fost inaugurat în urmă cu 15 ani cu sprijinul autorităţilor din localitatea italiană.

Ideea proiectului „Una Casa di Ceramica” s-a născut în 2011, cu scopul de a da o identitate puternică unei clădiri importante din Timişoara. Astfel, orașul Faenza, capitala și patria istorică și mondială a ceramicii, a dorit să îmbogățească zidurile clădirii care îi poartă numele. Prin urmare, cu ajutorul a numeroşi artizani a fost realizat un mozaic de ceramică, în stil tradițional și ceramică modernă.

casa faenza ceramica

„Oraşul Faenza este înrudit cu Timişoara de 24 ani.


Între cele două oraşe există o relaţie foarte bună. Un merit deosebit în consolidarea acestor relaţii o au Liviu Borha, dar şi primarul Gheorghe Ciuhandu. Vreau să le mulţumesc pentru ce au făcut în perioada în care şi-au exercitat mandatul. Proiectul mozaicului de ceramică este unul excelent, aduce o parte din tradiţia şi spiritul oraşului Faenza la Timişoara”, a declarat primarul Nicolae Robu, la inaugurarea proiectului.

Loredana Creţu, directorul Asociaţiei Casa Faenza din Timişoara, a precizat că în acest centru beneficiază gratuit de terapii care-i ajută să se recupereze aproximativ 60 de copii cu autism din oraş. Aceştia au vârste cuprinse între trei şi 17 ani.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.